Зачестяват респираторните заболявания в Пловдивско, за грип е рано да се говори

Автор: Plovdiv Now 5369
Зачестяват респираторните заболявания в Пловдивско, за грип е рано да се говори

Почти двойно е нараснал броят на заболелите от остри респираторни заболявания. През изминалата седмица са регистрирани общо 4 615 случая на остри заразни заболявания срещу 2 663 случая за предходната седмица. От тях 3 660 са случаите на остри респираторни заболявания (ОРЗ) срещу 1 875 случая за предходната седмица. Общата заболеваемост за страната е 96,14 на 10 000 души срещу 49,21 на  10 000 души за предходната седмица, показва справката за епидемичната обстановка на Министерство на здравеопазването.

„Наистина има завишаване на пациентите с респираторни заболявания, но все още не можем да говорим за грип”, отчитат общопрактикуващите лекари в Пловдивско. Заболяването започва внезапно. Първите симптоми са втрисане, отпадналост, болки в мускулите. Някои от пациентите леко покачват температура. Оплакванията са и от болки в гърлото, след което се появява и кашлица. Според наблюденията на джипитата, при здрави и млади хора заболяването може да се изкара и на крак. С прием на витамини и антипиретици, обикновено преминава за 3-4 дни.

Съветът им обаче е в този период, в който традиционно имунитетът спада, да се направи профилактика – с добра храна, повече сън, течности, движение и прием на витамини. Все още не е късно да се постави и противогрипна ваксина, която според специалистите е задължителна за всички хора с хронични, сърдчени и белодробни заболявания.

Пенсионерите над 65 години пък могат да се възползват от безплатните противогрипни ваксини, които вече са налични при повечето джипита в страната.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина