За три месеца – жилища в Пловдив станаха по-скъпи, сделките между домакинства скочиха с 25%

Автор: Plovdiv Now   760
За три месеца – жилища в Пловдив станаха по-скъпи, сделките между домакинства скочиха с 25%

Цените на жилища в Пловдив бележат нов ръст! За последните три месеца се поскъпнали е в рамките на 5,3 на 100 спрямо предходното тримесечие, като това се отразява основно на новото строителство. Данните за Пловдив изпреварват дори увеличението, регистрирано в столицата (2,9%), Бургас (+2.9%) и Варна (1,2%).

Ръстът на цените през месеците април, май и юни се усеща на национално ниво, сочат обобщени данни на Националния статистически институт. То е 3,4% спрямо първите три месеца на 2024година. Сравнено със съответното тримесечие на миналата година обаче забелязваме много по-сериозно скок на кривата – малко над 15 на 100.

Спад е регистриран единствено в град Стара Загора, но то е незначително – 0.2%.

Продажбите през тази година

През второто тримесечие са реализирани близо 19% повече продажби на жилища в Пловдив, сравнено първите три месеца на 2024г.. По-продавани се оказват вече съществуващите жилища, при които увеличението в продажбите с повече от ¼. С 11 на 100 скача броят на продадени жилища в новопостроени сгради.

На този фон обаче се отличава бума на продажби, който морският град Бургас е белязал за този период. Осъществените продажби там са с близо 64% повече, като чувствително повече се търси и купува ново строителство. Предварителните данни на НСИ показват по-голямо раздвижване в пазара на имоти в Стара Загора, където сделките с имоти са скочили с 30% спрямо първите три месеца на годината. За сравнение в столицата, процентите са с 2% надолу.

Как се промениха цените през тези три месеца?

Индексът на цените на жилища за шестте града в България с население над 120 000 жители, сравнен спрямо последните три месеца на 2023г. показва ръст от 5,3% за Пловдив. Това е с процент по-високо от увеличението, което имахме в първото тримесечие.

Стойността на ново строителство е скочила с 6,1 на 100, докато при старото ръстът е 4,7 на 100. За една година пазарът в Пловдив не се е променил драстично, сочат данните на НСИ. Сравнение с второто тримесечие на 2023г. показва тенденция в поскъпване на старото строителство – с 10 процента. На този фон увеличението на цената на новите апартаменти е едва 1,4%.

Стойността на сделките, според броя на продажбите, се е променила значително спрямо началото на 2024 година. Текущите цени в Пловдив са нараснали с 30% през април, май и юни. Изменението от началото на годината при закупените вече съществуващи недвижими имоти е по-сериозно. Домакинствата са сключвали сделки помежду си при над 35% по-високи цени. Не така стоят нещата при сделките между домакинства и инвеститори, тъй като ръстът при стойността на сделките за ново строителство е малко над 20%.

Това донякъде може да бъде обяснено с опита на собственици на жилища да надуват цената, за да реализират по-изгодна продажба. По същата причина често наблюдаваме неразумно високи цени на свободния пазар в Пловдив, което неминуемо дава отражение върху цялата картина на имотния пазар.

На годишна база обаче Пловдив е отчел най-малкото покачване, изпреварван сериозно от Русе, Бургас, Варна и София.

Подобни новини

...

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина