За студените зимни дни - как да си направим греяно вино?

Автор: Plovdiv Now 703
За студените зимни дни - как да си направим греяно вино?

Греяното вино се е превърнало в средство за затопляне и тонизиране на студените зимни дни. 

Традиционното греяно вино се прави с червено вино като портвайн или бордо, в някои страни го подсилват с ром или ликьор. Виното трябва да е плодово и да не е отлежавало в дъбови бъчви. 

Рецептите за греяно вино са многобройни и за различните предпочитания и вкусове. Има рецепти за приготвяне на напитката в алкохолен и безалкохолен вариант. Подходящи видове червени вина са портвайн и бордо, но може да го приготвите с червено вино по ваш избор.

Традиционната българска рецепта за греяно вино включва червено вино, няколко лъжички мед и черен пипер. Най-известните подправки за глеяното вино са карамфил, кардамон, канела, черен пипер и джинджифил. Сервира се горещо, но може и само леко загрято.

Ето как да си направите люто греяно вино:

В джезве сипете чаша вино и го сложете на котлона. Добавете черен пипер и в момента, в който виното заври, махнете от котлона. Може да сложите различни плодове, с които разполагате вкъщи, и така да разнообразите вкуса му - ябълки, круши, портокали, мандарини, дори резенче лимон.

Къде и как се пие?

Във Великобритания има две традиционни рецепти. Едната е „Пушещият епископ” - червено вино, лимони, бергамот, захар, канела, индийско орехче, джинджифил, бахар, карамфил. Плодовете се карамелизират и после към тях се прибавя виното и подправките. В другата рецепта канелата, карамфила, индийското орехче и захарта завират във вода и след това се прибавя виното, но без плодове.

И в Холандия се пие “Пушещият епископ”, но лимоните се заменят с портокали.

В Германия и Австрия виното се загрява с няколко пръчки канела, карамфил, анасон, захар и цитрусови плодове. Може да се прибави ванилия, а понякога и ром. В Русия правят виното по същия начин.

В скандинавските страни класическата рецепта е червено вино, захар, канела, кардамон, джинджифил, карамфил и бергамот. Често се подсилва с водка или с бренди.

Във Франция греяното вино се приготвя с канела, захар и лимони, като не трябва да бъде много сладко.

 
В Италия към виното се добавя захар, пръчки канела, карамфил, индийско орехче и лимонена или портокалова кора.

В Унгария греяното вино се подправя с канела, карамфил, захар и амарето (бадемов ликьор).

В Чехия има най-различни рецепти, но основната е с червено вино, мед, кора от лимон, пръчки канела, кафява захар, карамфил, сок от портокал и някакъв алкохол като водка, ром, бренди или бехеровка (чешки ликьор от билки). Подобна е рецептата и в Полша.

В Черна гора, Босна и Херцеговина, Хърватия, Словения и Сърбия към червеното вино се прибавя канела, карамфил, индийско орехче, захар и кора от портокал и се сервира с резенчета лимон или портокал.

В България основната рецепта е червено вино, мед и черен пипер, като понякога се добавят ябълки, портокали и лимони. В Молдова се приготвя по същия начин.

В Румъния към виното се добавя захар, канела, индийско орехче, анасон, карамфил и портокал.

В Турция се използва сладко червено вино, към което се прибавят захар и плодове.

В Бразилия се приготвя от червено вино, кашаса (бразилска силна алкохолна напитка), пръчки от канела и карамфил.

В Япония се приготвя от саке (оризова алкохолна напитка, наричана още „оризово вино“), джинджифил и захар.

В Квебек, Канада напитката се приготвя от червено вино, кленов сироп и твърд алкохол.

Насладете се на празниците и се отпуснете с чаша ароматно греяно вино.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина