За пръв път в Пловдив: Лекуват 6-месечно бебе с медикамент за 160 000 лева

Автор: Plovdiv Now 2032
За пръв път в Пловдив: Лекуват 6-месечно бебе с медикамент за 160 000 лева

В Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Свети Георги“ днес за първи път в Пловдив и за втори път в страната бе приложена терапия с медикамента „Спинраза“ на 6-месечно бебе със спинална мускулна атрофия от първи тип. Това е второто дете в България, лекувано със „Спинраза“, и първото с най-тежката форма на болестта. Лечението се заплаща от НЗОК и струва над 160 000 лв за едно приложение, съобщава началникът на клиниката проф. д-р Иван Иванов. 

Очакванията са състоянието на детето да се стабилизира и след време да започне да се подобрява. Началната терапия включва 4 процедури, като втората се извършва на 14-ия ден от първата, третата на 30-ия дена а четвъртата на 60-ия ден. След това процедурите се извършват веднъж на 4 месеца.

„Спинраза“ модифицира генетично заболяването така, че да се компeнсира липсващият белтък, който води до загиване на най-важните клетки в гръбначния мозък.

Специалисти невролози от Клиниката по педиатрия са преминали необходимото обучение за прилагане на медикамента. УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив един от четирите центъра за провеждане на лечението, останалите три са в столицата.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина