За последно днес пловдивчани могат да разгледат най-голямата пътуваща немска изложба на съвременно изкуство

Автор: Plovdiv Now 7653
За последно днес пловдивчани могат да разгледат най-голямата пътуваща немска изложба на съвременно изкуство

В двете най-нови изложбени пространства в Пловдив - галерия “Капана” и изложбена зала “2019”, жителите и гостите на града видяха най-голямата пътуваща немска изложба с оригинални творби на енциклопедични имена в съвременното изкуство. Изложбата е озаглавена “Пътуващ музей” и може да се види последно до днес -  8 декември. Входът е свободен.

 

Мащабната ретроспекция “Пътуване по света. Изкуство от Германия” включва близо 320 произведения, между които абстрактна живопис на Герхард Рихтер от 90-те години, картини на Зигмар Полке, рисунки на Йозеф Бойс от 50-те години, обекти и инсталации на видни представители от движението Флуксус, като Волф Фостел и Дитер Рот, ранни фотографии на Волфганг Тилманс и Андреас Гурски, скулптури, картини, фотографии и обекти на най-изявените жени-художнички от последни 60 години като Иза Генцкен, Кандида Хьофер, Ребека Хорн, Магдалена Йетелова, фотографии, които разкриват малко познати страни на идеологическата реалност в двете Германии по време на Студената война от Арно Фишер, Барбара Клем, Зибиле Бергеман, Улрих Вюст, Андре Гелпке, школата на Бернд и Хила Бехер.

Според кураторите  Матиас Винцен и Матиас Флюге основната идея на изложбата е да покаже, колко сходни са процесите, които протичат в изкуството от двете страни на Берлинската стена и че историята на изкуството винаги е различна, по-самостойна и смислена от политическата история.

Събитието е основен акцент за годината в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и е резултат от активното партньорство между Фондация “Пловдив 2019”, Гьоте институт – България и Института за международни отношения на Германия (ifa).  

 

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина