За първи път в Пловдив! Вижте няколко любопитни факта, свързани с историята на хилядолетния град

Автор: Plovdiv Now 6386
За първи път в Пловдив! Вижте няколко любопитни факта, свързани с историята на хилядолетния град

Първият българин покорил най-високият връх на Алпите "Монблан" (Mont Blanc) е Иван Малеев от Пловдив през 1903 година.

Първият български продукт награден със златен медал за качество на световното изложение в Лондон през 1907 г. са цигарите "Томасян" произвеждани в Пловдив.

Първата жена концертмайстор на Метрополитен опера в Ню Йорк е пловдивската цигуларка Елмира Дърварова.

Първата българка покорила най-високият връх на земята "Еверест" е Петя Колчева от Пловдив през 2009 г.

Първото автомобилно изложение в България е открито на 10 април 1939 г. в Пловдив. В него са представени 7 германски, 3 американски, 2 френски и по 1 италианска, австрийска и английска фирми. Броят на колите е над 40 плюс много мотоциклети, камиони, автобуси. Има и състезателна кола.

Първите сърдечни операции в България прави д-р Христо Г. Аджаров от Пловдив.

Първата жена художничка, която прави самостоятелна изложба е Елисавета Консулова-Вазова от Пловдив. Тя е и първата, която рисува голо тяло.

Първата пивоварна фабрика в България е "Каменица"-Пловдив основана през 1881 г.

Първата художническа изложба след освобождението е на Антон Митов и Иван (Ян) Мърквичка открита през 1889 г. в Пловдив.

Първата обществена градина в България е Дондуковската градина в Пловдив създадена и благоустроена от Люсиен Шевалас през 1880 г

 Първият дуел в България е обявен през 1878 г. в Пловдив между руският офицер Владимир Петров и градския инженер Пателера..

За първи път телефон в България е въведен официално през 1879 г. в столицата на Източна Румелия-Пловдив. Той свързва кабинета на губернатора Александър Богориди с канцеларията му на разстояние 200 м.

Първата субсидирана от държавата професионална театрална трупа е Българската народна театрална трупа, наричана още Румелийска театрална трупа или Пловдивска театрална трупа. Пловдивчани поставят началото на професията АКТЬОР.

Първите български пури се правят през 1892 г. във фабрика "Орел"-Пловдив.

Първият футболист от България и Европа на когото е предложено да бъде закупен от бразилски отбор е Тодор Диев дясно крило на "Спартак" Пловдив и националният отбор. Предложението е отправено от футболен клуб "Ботафого", а дясно крило там по същото време играе боготворения ГАРИНЧА!

Д-р Теофил Груев в средата на 20-те години на миналия век, прави първото кръвопреливане в България в Държавната болница-Пловдив.

Военният пилот пловдивчанина Радул Милков, заедно с наблюдателя Продан Таракчиев през 1912 г. извършват първият боен полет в историята на българската авиация.

Тези и още любопитни истории и случки можете да прочетете в "Енциклопедия на Пловдив", автор Божидар Тотев

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина