Лавандулата е добре позната в България и се отглежда на много места. Използва се основно в козметиката, фармацията и като декорация. Характерно за лавандуловото масло и аромат е, че имат успокояващо, освежаващо и тонизиращо действие.
Това ценно растение намира и приложение в кухнята и най-вече в сладкарството. Предлагаме ви една лесна рецепта за сироп и лимонада с лавандула, които ще ни освежат през летните жеги.
Необходимите продукти са: 2 лимона, 400 мл вода, 300 грама захар, половин чаена чаша цвят от лавандула, свеж или изсушен.
В малка тенджерка изсипвате водата, добавяте захарта и изцедения лимонов сок. Слагате тенджерата на котлона и варите, докато захарта се разтопи и получите захарен сироп. Добавяте лавандулата и оставяте да поври около 3-4 минути, след което сваляте тенджерата от котлона и оставяте сиропа да престои около 2-3 часа, след което прецеждате.
Със сиропа може да приготвите бързо вкусна лавандулова лимонада, като го разредите в съотношение 1:3 или 1:4 със сода или вода и добавите сока на ½ лимон.