Предлагаме ви тези постни зелеви сарми, които са богати на разнообразни зеленчуци, ориз и гъби. Подходящи са за трапезата на Бълдни вечер по-късно днес.
Продукти:
20 листа от зелка
2 глави кромид лук
1 стрък средно дебел праз лук
2 скилидки чесън, смачкани
100 грама гъби
1 ч.ч. бял ориз
2 печени, белени червени чушки
1 малка тиквичка
1 средно голям морков
Подправки: сол, черен пипер, червен пипер, магданоз и риган на вкус.
Ако използвате прясно зеле, изрежете кочанчето на листата и ги попарете във вряла вода. Ако използвате кисело зеле, само изрежете кочанчетата на листата и измийте, за да не е много солено. Оставете настрани.
Лукът режем на ситно, гъбите също. Малката тиквичка нарязваме на кубчета, морковът настържете на едрото ренде, а червената чушка режем на ситно.
Слагаме лука – праз и кромид да се задушава в тенджера с малко олио и вода. Здравословното хранене не допуска пържене – само задушаване под капак на умерено силен котлон с малко сол и вода. След като омекне лукът, добавяме гъбите, чушката и тиквичката. Те пускат повечко вода, така че бъркаме, докато остане без вода, само на мазнина. Тогава добавяме ориза и сипваме 3 ч.ч. вода, слагаме подправките на вкус или по половин чаена лъжичка сол и черен пипер и по една чаена лъжичка червен пипер, магданоз и риган.
Захлупваме и държим десетина минути на умерено слаб котлон. Отхлупваме и разбъркваме периодично.
Плънката е готова, когато остане суха. С нея завиваме сърмите от зелеви листа и ги нареждаме в тавичка. Заливаме с вода, така че тавичката да е пълна до половината и слагаме да се пекат във фурна на 220 градуса. Сармите са готови, когато отгоре добият лек загар.