За Бъдни вечер: постни зелеви сарми, богати на зеленчуци, ориз и гъби

Автор: Plovdiv Now 13645
За Бъдни вечер: постни зелеви сарми, богати на зеленчуци, ориз и гъби

Предлагаме ви тези постни зелеви сарми, които са богати на разнообразни зеленчуци, ориз и гъби. Подходящи са за трапезата на Бълдни вечер по-късно днес.

Продукти:

20 листа от зелка

2 глави кромид лук

1 стрък средно дебел праз лук

2 скилидки чесън, смачкани

100 грама гъби

1 ч.ч. бял ориз

2 печени, белени червени чушки

1 малка тиквичка

1 средно голям морков

Подправки: сол, черен пипер, червен пипер, магданоз и риган на вкус.

Ако използвате прясно зеле, изрежете кочанчето на листата и ги попарете във вряла вода. Ако използвате кисело зеле, само изрежете кочанчетата на листата и измийте, за да не е много солено. Оставете настрани.

Лукът режем на ситно, гъбите също. Малката тиквичка нарязваме на кубчета, морковът настържете на едрото ренде, а червената чушка режем на ситно.

Слагаме лука – праз и кромид да се задушава в тенджера с малко олио и вода. Здравословното хранене не допуска пържене – само задушаване под капак на умерено силен котлон с малко сол и вода. След като омекне лукът, добавяме гъбите, чушката и тиквичката. Те пускат повечко вода, така че бъркаме, докато остане без вода, само на мазнина. Тогава добавяме ориза и сипваме 3 ч.ч. вода, слагаме подправките на вкус или по половин чаена лъжичка сол и черен пипер и по една чаена лъжичка червен пипер, магданоз и риган.

Захлупваме и държим десетина минути на умерено слаб котлон. Отхлупваме и разбъркваме периодично.

Плънката е готова, когато остане суха. С нея завиваме сърмите от зелеви листа и ги нареждаме в тавичка. Заливаме с вода, така че тавичката да е пълна до половината и слагаме да се пекат във фурна на 220 градуса. Сармите са готови, когато отгоре добият лек загар.

Източник: poleznite.com

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина