Поскъпването на слънчогледовото олио по стоковите борси и тържищата продължава и през втората седмица на май, като седмичният ръст на цените на едро в периода 10-14 май е с 1.9% до 3.16 лв. за литър.

От началото на април олиото е повишило стойността си с 12 стотинки - от 2.04 лв./литър, а от началото на годината нарастването е с 56 стотинки - от 2.60 лв./литър на 2 януари. Това показват данните от седмичните бюлетини на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Най-вероятната причина е в поскъпването на слънчогледа. Според статистиката на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ), изкупните цени на слънчогледовото семе са скочили с 65% - от 650 лв./тон към 22 април 2020 г. до 998 лв./тон към 21 април 2021 година.

Тази разлика също си има своето обяснение и тя е свързано с над 65% по-малко засети площи с маслодайната култура - от 624 219 хектара през стопанската 2019 година до 457 724 хектара през 2020 година. И въпреки нарасналото търсене, износът на български слънчоглед, поради по-малката като обем реколта, е спаднал със 78% - от 64 285 тона за реколта 2019 г. до 35 980 тона за реколта 2020 година (по данни към 25 април 2021 година на Пристанище "Варна").

Прави впечатление, обаче, че има съществена разлика при цените на едро на олиото в различните области на страната, и тя е 1.46 лева/литъра. Най-ниска е цената на едро на олиото (2.35 лв./литъра) в София, а най-висока в Силистра (3.81 лв./литъра).

През отминалата първа пълна работна седмица на май (10-14) храните на едро поевтиняха, след като в предходната двудневна седмица заради Великденските празници бяха поскъпнали. Преди това две поредни седмици цените се понижаваха. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, е на ниво от 1.640 пункта към 14 май, спрямо 1.648 пункта към 7 май, или седмичен спад с 0.48 на сто.

Запазва се обаче тенденцията от последните няколко седмици – ценовата ножица на храните по области се разтваря повече и през първата пълна работна седмица на май.

От 10-те наблюдавани от ДКСБТ хранителни продукти във всички области на страната, най-голяма е разликата от 5.95 лева при кашкавала "Витоша" (от 8.41 лв./кг в София до 14.36 лв./кг във Велико Търново); следва кравето сирене, при което разликата е 4.35 лева (от 4.85 лв./кг в Добрич до 9.20 лв./кг във ВеликоТърново); 3.78 лева разлика е отчетена при каймата смес (от 4.20 лв./кг в Бургас до 7.98 лв./кг в Силистра); при зрелия фасул разликата е 3.10 лева (от 1.70 лв./кг в Шумен до 4.80 лв./кг в София); разлика от 1.95 лева има при замразеното пиле (от 3.00 лв./кг в Ямбол до 4.95 лв./кг в Добрич); при олиото, както вече отбелязахме, разликата е 1.46 лева (от 2.35 лв./литъра в София до 3.81 лв./литъра в Силистра); разлика от 0.89 лева е отчетена при ориза (от 1.80 лв./кг във Враца и Стара Загора до 2.70 лв./кг в Бургас); при брашното тип 500 разликата е 0.65 лева (от 0.70 лв./кг във Враца до 1.35 лв./кг в София); разлика от 0.47 лева има при захарта (от 1.18 лв./кг в Добрич до 1.65 лв./кг в Бургас) и най-малка е разликата при яйцата - 0.08 лева (от 0.15 лв./броя в Добрич и София до 0.23 лв./броя в Ямбол.