Юлските жеги ще гонят 40 градуса, само морето и басейните са спасението

Автор: Plovdiv Now 7431
Юлските жеги ще гонят 40 градуса, само морето и басейните са спасението

Последните три дни от юни ще донесат леко разхлаждане, но след това ни чака зверска жега почти през целия юли. Това сочат безпощадните прогнози на метеоролозите за следващия месец, когато щастливи ще са само тези, които се доберат до море и басейни.

Иначе днес от север ще се спуснe по-хладен въздух, който ще смъкне температурите с 3-5 градуса в Северна България. В югозападните райони ще остане слънчево  и горещо, докато в останалата част на страната ще има съществени заоблачавания. Преди обед ще превали на места в североизточните райони, а следобед и привечер над Централна и Източна България, като по-интензивни ще са валежите и гръмотевиците в централните части на Дунавската равнина, Предбалкана и Родопите. Максималните температури  ще бъдат от 27 до 32 градуса, в южните части до 34.
  
В събота севернякът ще продължи да разхлажда. Облачността ще бъде разкъсана, по-значителна около планините, където е възможно да превали и намаляваща до слънчево над равнините. В неделя утрото ще бъде свежо  с повече облаци по Черноморието. През деня ще е слънчево, вятърът ще отслабне.

За юли прогнозите са, че живакът ще надскочи значително обичайните за месеца 28-34 градуса. Отклонението, според метеоролозите, в нашия регион ще бъде между 1,5 и 2,5 градуса над нормите, което означава, че повечето дни на юли ще бъдат с температури характерни за летата през последните 15 – 20 години.
 
Понеделник ще започне със затопляне, а на следващия ден температурите ще бъдат от 33 до 38, 39 градуса. Особено горещо ще бъде в часовете от 12 до 18.

В сряда, 3 юли, над Тракия и по долината на Струма ще остане горещо с температури до 38, 39 градуса, в останалата част на страната ще захладнее с 2-3 градуса. Ще има повече облаци и на места в Североизточна България и около планините за кратко ще превали и прегърми.
 
В периода 4 юни - 9 юли времето ще бъде като капризна жена, слънце преди обед, дъжд след пладне, съпроводени с гръмотевици – най-вече в Западна и Централна България. Температурите ще бъдат близки до обичайните – максималните най-често от 30 до 35 градуса.

Повишена вероятност за нова гореща вълна има около и след 10–ти юли, но тя няма да продължи повече от два-три дни, след което отново ще имаме няколко дни с нормални температури и условия за превалявания. 

Очакванията са за по-стабилно време през третата декада, когато през повечето дни ще бъде слънчево, следобед – горещо, с типично юлски температури приближаващи и надхвърлящи 33, 36 градуса. 

По традиция юли се смята за най-топлия месец от годината. През него са измерени и едни от най-високите температури в България. През 2000 година горещините бяха дълги и рекордни. Тогава на 5 юли в много градове бяха отчетени най-високите температури откакто се мери температура на въздуха. В Пловдив, живакът в термометрите достигна 45, в Сандански и Русе 44, а в останалите райони между 39 и 43 градуса. В София също бе отбелязан исторически абсолютен рекорд – 40,2 градуса. Горещо с температури до 43 градуса е било и през 1987, 1985, 1945, 1927, 1916, 1909 година.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина