Яжте извара всеки ден: 5 хранителни качества, които ще ви направят здрави

Автор: Plovdiv Now 1197
Яжте извара всеки ден: 5 хранителни качества, които ще ви направят здрави

Изварата е отличен източник на протеини и съдържа витамин B12 и калций, който е от съществено значение за здравите кости. Изварата е универсален продукт, който може да се консумира както сладък, така и солен, а на негова основа можете да приготвите много невероятни ястия.

Този ферментирал млечен продукт може лесно да се приготви у дома и да се включи в ежедневната ви диета заради многобройните му ползи за здравето, пише Times of India.

Изварата се прави от ферментирало мляко, което се прецежда с марля и след това се пресова. Като се има предвид, че е с ниско съдържание на въглехидрати, има умерени количества протеини и здравословни мазнини, този ферментирал млечен продукт се счита за добър вариант за тези, които следват кето диета.

Някои проучвания показват, че изварата помага и при отслабване. Въпреки че киселото мляко е доста популярно в наши дни, старата извара също е запазила своята привлекателност. За разлика от други видове твърди сирена, изварата е мека и свежа, не е отлежала, има кремообразен вкус и дори може да се консумира прясна в комбинация с пресни плодове, сушени плодове и дори шоколад. Какви други ползи за здравето има изварата?

Здраве на костите

Изварата е не само засищаща закуска с високо съдържание на протеини, но и отличен източник на калций, който може да бъде много полезен за здравето на костите. Подобно на други млечни продукти, изварата помага за подобряване на здравината на костите.

Съдържанието на мазнини в нея може да варира в зависимост от млякото, от което е направена. Според Министерството на земеделието на Съединените щати (USDA), чаша нискомаслена извара може да отговори на 48% от дневния ви прием на протеини и 23% от вашия прием на калций. Изварата съдържа и фосфор, който помага за здравината на костите и зъбите.

Мускулно здраве

Изварата е добър източник на висококачествен протеин и може да помогне за поддържане на здрави кости и мускули. Казеиновият протеин, който придава на изварата уникалната текстура, има широка гама от незаменими аминокиселини, които намаляват разграждането на мускулите и насърчават мускулния растеж.

Здраве на мозъка

Редовната консумация на извара може да подобри здравето и концентрацията на мозъка ви, тъй като съдържа и високи нива на витамин B12, който може да насърчи здравословната мозъчна функция. Препоръчително е да го включите в закуската си за по-добра концентрация и енергийни нива през целия ден.

Здраве на червата

Изварата съдържа пробиотици, които са полезни бактерии и могат да подобрят микробиома на червата. Дебелото черво е дом на трилиони микроорганизми и е важно за нашето храносмилане, здравето на мозъка и имунитета.

Предотвратява скокове на кръвната захар

Изварата може да бъде страхотна закуска за диабетици, тъй като високото й съдържание на протеин помага за предотвратяване на скокове в нивата на кръвната захар. Доказано е, че изварата понижава нивата на кръвната захар след хранене. Това означава, че включването на извара във вашата диета може да осигури на тялото и ума ви богати количества хранителни вещества и да предотврати пристъпите на глад след хранене. Редовната консумация на извара може да подобри здравето на мозъка, костите и сърцето.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина