Предлагаме ви рецепта за много вкусен яйчен пастет, подходящ за седмицата, в края на която празнуваме Сирни заговезни, а след това започват Великденските пости.
Продукти:
8 яйца
200 г сирене
60 мл. олио
1 ч.л. горчица
1 щип. черен пипер
Приготвяне:
Една от тънкостите при приготвянето на това предястие е изборът на пресни яйца.
Яйцата се сваряват, докато станат рохки. Това отнема 4 до 5 минути, след като водата заври. Яйцата се поставят в студена вода, защото ако се пуснат в гореща, има опасност да се пукнат от рязката промяна в температурата. След това се поставят в студена вода, за да се спре термичната обработка и за да се обелят по-лесно.
Сварените и обелени яйца (8 бр), заедно с натрошеното сирене (200 г), олиото (60 мл.), черният пипер (1 щип.), горчицата (1 ч.л.) и солта се разбиват в блендера и полученият пастет се разбърква. Mаже се върху препечени филийки или цели хлебчета е много вкусно предложение за закуска или следобедно похапване.
По желание всяка филийка може да се декорира с гриловани тиквички или друг свеж зеленчук. За по-здравословен краен резултат олиото може да се замести със зехтин, а сиренето - с извара.