Ягодовият чийзкейк е най-свежият от всички варианти на чийзкейк. Много лек, много вкусен, много ароматен, той е една перфектна идея за пролетен десерт.
Необходимите продукти са:
70 грама краве масло,
120 грама обикновени бисквити,
500 грама крема сирене,
3 яйца,
2 супена лъжици нишесте,
3 ванилии,
2 чаени чаши нарязани ягоди,
1 чаена чаша захар,
1 чаена чаша пюрирани ягоди.
2 супени лъжици лимонов сок,
половин чаена чаша вода.
Първата стъпка от рецептата за чийзкейк с ягоди е подготовката на блата. Смилате бисквитите, след което ги разбърквате с разтопеното краве масло до получаване на маслени трохи. На дъното на форма с падащи стени слагате хартия за печене, върху която разпределяте трохите.
Всички продукти за крема трябва да са на стайна температура. Разбивате крем сиренето с миксер, след което половината захар и отново разбивате за около 2-3 минути. Добавяте едно по едно яйцата, 2 ванилии и 1 супена лъжица от нишестето. Ягодите измивате, пюрирате и също добавяте към сместа. Изсипвате сместа върху блата и печете в предварително загрята на 160 градуса фурна за около 90 минути.
След като чийзкейкът е изпечен, го оставяте да се охлади напълно. Заливката приготвяте, като в малка тенджера или касерола разбъркате втората половина от захарта с ванилията, 1 супена лъжица нишесте, лимоновия сок и водата. След като заври добавяте и нарязаните на парчета ягоди. Сместа трябва да поври на слаб огън около 3-4 минути, за да се сгъсти.
След като сместа се поохлади заливате с нея студения чийзкейк. Оставяте да се охлади напълно, може да приберете сладкиша за около час в хладилника. Преди сервиране украсявате с листа мента или маточина.