Предлагаме ви рецепта за ябълков кекс - чудесен есенен сладкиш.
Продукти:
брашно - 250 г
кисело мляко - 150 г
яйца - 3 бр.
кафява захар - 100 г
ябълки - 2 бр. средни по големина
бакпулвер - 8 г
канела - 1 ч.л.
ванилия - 1 прахче
сол - 1 щипка
пудра захар - за поръсване
лимонов сок - на 1/2 лимон
Приготвяне:
Обелете и нарежете ябълките на малки парченца. Полейте ги със сока на половин лимон. Поръсете с 1 супена лъжица кафява захар и объркайте. В голяма купа счупете яйцата, добавете кафявата захар и разбийте с миксер до пухкав крем.
Изсипете киселото мляко. В купа смесете брашното, канелата, ванилията и щипка сол. Към течната смес прибавете на порции сухата, като бъркате с дървена лъжица. Сложете парчетата ябълки.
Хомогенизирайте добре кексовата смес. Намажете с краве масло кръгла форма за кекс. Посипете с галета, излишната изтръскайте. Изсипете сместа. Изпечете кекса на 170 градуса в предварително загрята фурна с вентилатор за около 35 мин.
Пробвайте за готовност с дървено шишче. Готовият сладкиш обърнете върху решетка и поръсете с пудра захар. Ябълковият кекс с кисело мляко трябва да се охлади напълно и тогава да се нареже.