Взеха решения за ваксинациите с АстраЗенека у нас

Автор: Plovdiv Now 14649
Взеха решения за ваксинациите с АстраЗенека у нас

Националният ваксинационен щаб е взел днес пет важни решения, съобщени от министъра на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

Ето ги и решенията: 

1. Ваксината на "АстраЗенека" няма да се прилага за жени под 60-годишна възраст със съмнения и риск за тромбоза или анамнеза за тромбоцитопения. 

2. Всички лица, получили първа доза от "АстраЗенека" и нямат сериозни нежелани реакции, могат да се ваксинират с втора доза от същата ваксина. 

3. Лицата с първа доза на "АстраЗенека" и нежелаещи втора доза от същата ваксина, могат да получат "Пфайзер" не по рано от 84 дни след първата доза на "АстраЗенека". След втората доза ваксинацията ще се счита за завършена и ще може човекът да получи сертификат. 

4. При лица, които са се разболели с COVID-19 след първа доза, на която и да е ваксина, втората доза се поставя не по-рано от 6 месеца от лабораторно потвърждаване на положителния резултат за коронавирус. 

5. Преболедували с COVID-19 могат да пристъпят към ваксинация по пълна схема не по-рано от 3 месеца след потвърдено заболяване. 

"Ние трябва да завършим процеса на имунизация, в момента текат клинични проучвания. Ако те отчетат различни резултати, ваксинационният план ще се съобрази с тях. Категорично сертификат не могат да вземат онези, които не са получили двете дози на ваксината“, разясни проф. Ангелов.

Ще бъде направена организация, така че всички да получат ваксината си на същото място, на което са поставили първа доза, поясни още той. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина