Втори гребен канал в Пловдив? Общината чака съдебната битка с еколози за лесопарка на 660 дка

Автор: Ива Модова 19211
Втори гребен канал в Пловдив? Общината чака съдебната битка с еколози за лесопарка на 660 дка

Делото за изграждането на лесопарка на 660 дка край Гребната база спъва завършването на процедурите за изграждането на Втори гребен канал, съобщи зам.-кметът Георги Титюков. Дублиращото съоръжение и мащабното залесяване са вкарани в проекта екопарк „Марица“.  Според зам.-кмета има две крачки, които трябва да се направят, за да се реализира проекта. От една страна делото за лесопарка, от друга изкарването на разрешително за строеж и санкция на местния парламент.

Припомняме, че Община Пловдив води дълги съдебни битки за Втория гребен канал с еколози. Делата са проточиха повече от две години, като ВАС взе решение в полза на Община Пловдив.

Екоактивистът Васил Къдринов обаче отново вкара проекта във фризера, след като обжалва становището на РИОСВ за екологичната оценка на проекта.

Новият лесопарк край Гребната база ще струва 5 млн. лева, които ще бъдат усвоени в следващите пет години. Целият терен е голям 660 декара, като гористата местност се намира в непосредствена близост до парк „Отдих и култура“ и Гребната база. Това ще бъде й най-мащабната залесителна акция в най-новата история на Пловдив. Очаква се да се засадят над 14 000 дървета, които ще образуват естествен нов бял дроб на града, като ще се спира и мръсния въздух отвън, който идва от запад.

Самият Втори гребен канал ще включва водно огледало на 105 дка. Той ще е дълбок 1,5 метра и 2100 метра дълъг.  Очаква се да им три входа към основното съоръжение, предвиждат се и над 20 атракции.  

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина