Врътнаха ключа на обществените тоалетни в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 3858
Врътнаха ключа на обществените тоалетни в Пловдив

От дни обществените тоалетни в Пловдив са под ключ. Пловдивчани, които имат работа в Централна градска част или работят там, алармираха, че са лишени от санитарни възли в града. След въвеждане на кризисни мерки, под тепетата са затворени заведенията, премахнати са химическите тоалетни, а от дни и обществените такива.

„Шофьори на градския транспорт, служители на почистващите фирми, а и полицаи са принудени да облекчават нуждите си в храстите. Да не говорим за миене на ръце – няма къде”, пише до редакцията ни пловдивчанка.

В бензиностанциите и обществените сгради също е врътнат ключа на санитарните възли. Принудени да стискат, мнозина посещават големите магазини, за да се облекчат. Наш репортер провери дали действително работят градските нужници на Пловдив. Действително обектите са затворели врати, на някои дори са сложени верига с катинар. Модерната тоалетна на улица „Железарска”, по подобие на останали е преустановила работа. Интересното е, че на нито един обект не е поставена табела или бележка.

„Нали и те са обществени и всеки при нужда може да ги ползва? Молим се по бензиностанциите да ни отключат или по малките магазини. Карат те да си вършиш естествената нужда, където ти видят очите. Много хигиенично и в 21 век”, пише друг пловдивчанин.

Оказва се, че в тоалетните най-лесно се предава КОВИД-19. Чрез повърхностите, дръжките на вратите и тоалетните казанчета, човек може да стане преносител на заразата. И въпреки това, преди дни шефът на Националният щаб – генерал Мутафчийски категорично отрече да са издавали заповед за преустановяването на обществените тоалетни и тези по бензиностанциите. По думите му именно в тази ситуация, хората трябва да поддържат висока лична хигиена.

„В момент, когато на хората се препоръчва да не излизат без причина от домовете си, когато кафенета, ресторанти и други обекти са затворени, когато туристическият поток е нулев, а по входовете на града има КПП-та, не е уместно градските тоалетни да работят, тъй като въпреки усилията ни да поддържаме добра хигиена, те предпоставят реална опасност от разпространение на коронавируса”, заяви директорът на ОП „Чистота“ Николай Георгиев.

По думите му веднага, щом отмине извънредното положение, тоалетните отново ще бъдат отворени. В Пловдив те са девет на брой – осем от тях са безплатни, а цената за ползване на напълно автоматизираната тоалетна е един лев.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина