Водещ историк с лекция в Пловдив за “пропуснатите“ възможности от Съединението на България

Автор: Plovdiv Now 5321
Водещ историк с лекция в Пловдив за “пропуснатите“ възможности от Съединението на България

Берлинският конгрес разпокъсва землището на българите, голяма част от които остават все още в Османската империя, а други преминават под контрола на Сърбия. В земите на днешната ни родина обаче се появяват два експеримента за самоуправление на българите - Княжество България и Източна Румелия.
Лекцията на доц. Пенчо Пенчев ще е насочена към успоредното съществуване на тези две български юрисдикции. Как е протичал икономическият живот между тях? Конкурирали ли са се или са се допълвали? По-добре ли се е справяла Източна Румелия без Княжеството?
Каква щеше да е съвременна България ако Съединението от 1885 г. не се беше случило?
На тези, както и много други въпроси ще даде отговор доц. Пенчо Пенчев на 28 март от 19 часа в сградата на Историческия музей в Пловдив.

Доц. Пенчев е преподавател по "Стопанска история" към Катедра "Политическа икономия" в Общоикономическия факултет на УНСС и дългогодишен изследовател на стопанския живот в различни периоди на българската история.
Автор е на поредица от исторически анализи за следосвобожденската и социалистическата ни икономика за Експертния клуб за икономика и политика – ЕКИП.

Заради интересния начин, по който поднася своите лекции, той е изключително популярен и обичан сред студентската общност, която е направила и специална фен-страница във фейсбук, посветена на работата на доцента.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина