Властта иска да превърне 7 милиона българи в доносници

Автор: Парашкева Иванова 5081
Властта иска да превърне 7 милиона българи в доносници

1984“ на Оруел пасти ще яде пред въведения от милиционерското правителство „ред“ за доносничене. С огромно съжаление ще констатираме за пореден път, че подобно нещо не е имало дори по соца, когато всеки трети беше доносник! Това пише в блога си известният столичен адвокат Николай Хаджигенов. Поводът е Законът за мерките срещу изпирането на пари, приет миналата година, но според чийто правилник днес е последният срок, в който  всички, които са посочени като "борци срещу изпирането на пари" в чл. 4 на Закона, трябва да представят своите планове за обучение на своите служители на ДАНС.  Тъй като сред изброените 26 професии са и „лица, извършващи правни услуги , голяма част от адвокатите смята, че законът се отнася за тях и влиза в пълно противоречие с редица други закони, включително и Конституцията, които уреждат отношенията между клиент и адвокат.  В личните си профили редица адвокати декларираха публично, че няма да спазят закона, а в София вече се подготвя протест.

Потърсихме за коментар председателя на Адвокатска колегия - Пловдив адв. Иван Демерджиев, който само преди три дни встъпи в длъжност.

 - Толкова ли е зле положението, че колегата ви Хаджигенов ни изпраща в емблематичната 1984-та ?

 - По-зле е. Сега всеки първи трябва да е доносник. Нещо по-лошо – цялата адвокатура вероятно в болните мозъци на някой трябва да е доносник. Според мен е абсурдно този закон за важи за адвокатите, въпреки изказванията на някои депутати в тази насока. Това противоречи с философията на адвокатската професия. Никой български адвокат , който държи на името си, няма да направи подобно нещо. Аз за себе си съм категоричен и смятам, че и доста колеги няма да го направят.

 - Защо Законът за мерките срещу изпиране на пари, който е влязъл в сила преди година, изненада не само адвокатите, но и счетоводители и бизнесмени?

  - По традиция законодателният процес в България през последните години протича доста тихо, а резултатите от него се виждат доста късно. Законът ни изненада и с витиеватите си определения кой попада в неговия обхват. Аз лично никога не съм допускал , че в обхвата на един такъв закон може да бъде включена адвокатската професия. Вярвам, че доколкото нормативните актове подлежат на тълкуване,  няма да бъде допуснато адвокатите да бъдат принуждавани да прекрачат адвокатската тайна. В Закона за адвокатурата на много места се говори за адвокатската тайна. Тя започва още от клетвата . И сега ако българският законодател е дръзнал да си мисли, че адвокатът ще стане доносник , аз съм убеден, че адвокатурата няма да допусне подобно нещо.

 - Кое, според вас, е най- тревожното в закона ?

 - Вчера имах среща с териториалния директор на ДАНС и поисках тяхното становище дали адвокатите попадат в хипотезата на закона, като изразих становище, че не попадат и защо. Той подходи коректно, но нямаше отговор. Факт е , че днес, 15 февруари, органът , който трябва да прилага закона не знае дали адвокатите попадат в обхвата му.

Единствените индиции в тази посока са изказвания на български депутати, които са скандални. Ако един адвокат пере пари той попада под ударите на закона , но не в качеството си на адвокат, а на лице, което нарушава закона.  Стигаме до следния парадокс – едно лице не е длъжно да разкрива престъпна дейност пред органите на реда, като го пази презумпцията за невиновност. Изведнъж обаче българският законодател стига до гениалната идея, че лицето има тези права , но ползвайки адвокат, адвокатът е длъжен да долага за него. Е , тогава кой изобщо ще ползва адвокат?!  Ако той ми довери, че се занимава с престъпна дейност, аз няма да го издам, защото той е дошъл при  мен като клиент.  Нито живота, нито здравето на хората са застрашени, това не е тероризъм. 

 - Каква е реакцията на адвокатите от колегията? Ваши колеги от София вече организират протест. Ще участвате ли?

- Реакцията е доста бурна. Ще се включим в протеста и ще апелирам колегите от Пловдив и други градове също да се включат. След това по места можем да направим подкрепящи протести.

 - Как би постъпил Адвокатският съвет , който ръководите, ако клиент, докладван на ДАНС се оплаче , че е предаден от адвоката си?

 - Задълженията на адвоката са разписани ясно.Ако той го наруши има дисциплинарен съд и ясно разписани наказания. Това , че сто и няколко човека с подписали нещо, не означава, че са направили закон. Законът , за да породи действие, трябва да се съобрази с писаните и неписани принципи и това е недопустимо.

 - При приет закон и правилник, влязъл в сила, какви полезни ходове има вашето съсловие?

 - Да не се съобразим със закона. Но трябва да си дадем сметка и за друго. Този закон едва ли ще бъде приложен по отношение на цялата българска адвокатура. И по отношение на всички счетоводители, или нотариуси. ДАНС няма този капацитет. Но този закон може да се превърне в поредния инструмент за натиск. И после отиваме в приложното поле на другия закон, за който отговаря КОНПИ. Така че хората, които по една или друга причина изнервят властта, могат да попаднат в приложното поле на тези два закона и да се озоват сред най- низвергнатите в обществото. Това нормално ли е в една държава, която претендира за правова?! Това е лов на вещици и то преднамерен и подготвен.

 - С каква цел? Може ли да е просто недоглеждане?

 - Не вярвам. Прекалено добре са стиковани нещата. И това е една тенденция, която се наблюдава в законодателството. Не знам кой мозък генерира тези идеи, но крайната цел е всеки гражданин да се превърне в сътрудник на службите. Но ние не искаме да сме сътрудници.  Целта на всичко това е контрол. И то не правов контрол. Ако някой ме убеди , че този закон може да бъде приложен по отношение на 7 млн. българи , аз ще го приема. Само, че няма как. Има още много такива закони, които са само инструменти.  Както е например Законът за незаконно придобито  имущество. Но ние не можем да отстъпваме повече назад.  Не само ние, но и обществото. Това положение вече не се търпи.

 - Търсите ли контакти с народни представители, за да искате промяна в закона?

 - Търсим всякакви пътища. В момента подготвяме документи, с които ще настояваме този текст да бъде обявен за противоконституционен. Проучваме европейски практики, консултираме се с преподаватели по конституционно право.  Факт е , че действаме с голямо закъснение. 

- Днес Висшият адвокатски съвет излезе със съобщение, че след среща с ръководството на ДАНС е уточнено, че отделните адвокати няма да подават индивидуални планове за обучение, а това ще е ангажимент на ВАдС. Това не е ли решение на проблема?

- Изобщо! Първо по този начин се признава, че адвокатите действително са задължени лица по въпросния закон, което както обясних вече няма как да стане и второ се търси някакъв изход от ситуацията, но той е абсолютно неприемлив. Изглежда като улеснение за колегиет и за ДАНС, но всъщност не променя нещата. Само за изпускане на парата?! Според тази договорка, ние ще трябва да разследваме клиентите си по методика, спусната от ДАНС. Пълен абсурд!

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина