Власт, синдикати и работодатели се обявиха против намаляване на ДДС

Автор: Plovdiv Now 5203
Власт, синдикати и работодатели се обявиха против намаляване на ДДС

Власт, синдикати и работодатели в един глас се обявиха против предложенията за намаляване на ДДС. Това стана ясно на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, който обсъди исканията за по-нисък налог за определени стоки.

Първо ДПС настоя да се намали ДДС за всички храни, а след това БСП предложи данакът на брашното и изделията от брашно, мляко, яйца и сирене да падне от 20% на 5%, а на лекарствата - на 9%.

Първи председателят на УС на АИКБ Васил Велев обясни, че асоциацията няма да подкрепи проекта. Той посочи, че ДДС е основният стълб в бюджетните приходи и подчерта, че има добра събираемост на този приход. Велев коментира още, че ако промените се приемат, няма да се намали крайната цена, а ще се увеличат единствено приходите на търговците.

Димитър Бранков, зам.-председател Българската стопанска камара, също изрази становище против промените, като посочи, че те трябва да се обсъждат по-дълго време. От Търговската палата, КРИБ и КНСБ също се обявиха против законопроекта. От КНСБ заявиха, че трябва да има преструктуриране на цялата данъчна система с оглед доходите на хората. 

Коментар направи и финансовият министър Владислав Горанов, който отново се изказа категорично против намаляването на налога.

"Хлябът няма да поевтинее, ако се намали ДДС. Сегашната данъчна система е достигнала един баланс на съотношение, който хората възприемат, и се е получило относително добре“, заяви Горанов. Той даде за пример Гърция, където кабинетът на Алексис Ципрас намали данъка за добавена стойност в навечерието на евроизборите.  „Идете в Гърция и вижте какво стана там след намаляване на ДДС – нищо не стана, цените се запазиха“, каза финансовият министър. В същото време той декларира готовност да води дебат с всеки представител на бизнеса или партиите за преструктурирането на данъчната система.

„Ако намалим с 1 лв. цената на хляб, който струва 10 лв., ние ще направим услуга на по-богатите хора, отколкото на тези, които си купуват хляб за 1 лв. и цената му ще им се намали с няколко стотинки. По-добре е да насочим усилия към действително нуждаещите се. През данъци никой не си е оправил икономиката“, категоричен беше Горанов.

СНИМКА БГНЕС

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина