Власовден е, празнуваме за здравето на домашните животни

Автор: Plovdiv Now 9241
Власовден е, празнуваме за здравето на домашните животни

Църквата почита на 11 февруари свещеномъченик Власи Севастийски, посечен заради Христа в 312 г., покровител на домашните животни. В народния календар денят е известен като Власовден. Той е посветен на здравето на впрегатните волове, кравите и овцете. 

Свети Влас бил лечител и епископ на Себастея, Малка Армения, днешна Турция. Според житието му, той е умъртвен, след като е измъчван с побой, с железен гребен и накрая обезглавен. Известен е като Сан Биаджо в Италия и Сан Блас в Испания.

На иконите Свети Влас често е изобразяван с един от инструментите при умъртвяването му – железният гребен. Той е лекувал заболявания, свързани с гърлото при деца и животни, извършвайки и много чудеса

Според народното вярване името на празника произхожда от болестта влас и раната при зарастването й, засягаща червата и стомаха на животните. 

Според обичаите рано сутринта на 11 февруари жените разнасят по съседите си топли пити, намазани с мед или рачел (сварени в гроздов сок плодове). При раздаването се имитират движенията на животните – мучене, ритане, бодене с рога. От тези действия произлиза и името на този празник в някои области на страната – Муковден. От приготвените хлябове се слага в храната на животните или се поставят след прекадяване в обора на рогата им, преди да се заведат на водопой. 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина