Предлагаме ви рецепта за вкусно агнешко със спанак и лапад - идеално за утрешната Великденска трапеза.
Продукти:
2 кг агнешко месо
1 кг спанак
1/2 кг лапад
5 скилидки чесън
2 с.л. доматено пюре
черен пипер
1 с.л. червен пипер
2 глави лук
1 връзка зелен лук
1/2 к.ч. олио
Приготвяне:
Месото (2 кг) се измива и подсушава. Тавата за печене се покрива с равен пласт сол. Върху него се слага месото и се пече на фурна до пълна готовност. Щом е готoвo, се изважда от тавата и с помощта на ножа се почиства от долната му повърхност залепилата се сол. Спанакът (1 кг) и лападът (1/2 кг) се почистват и нарязват на ситно. Задушават се в горещо олио заедно със ситно нарязания лук (2 глави) и счукания чесън (5 скилидки). Посоляват се и се подправят с посочените подправки. Врят още 3-4 минути. Добавя се доматеното пюре (2 с.л.), разбърква се и зелениите врят още 5 минути. В порционна чиния се слага от зелената смес, а върху нея се нареждат парчета печено агнешко.
Рецептата е подходяща за празниците Великден и Гергьовден.
Съвет: Зелената гарнитура към aгнешкото може да стане още по-приятна на вкус, ако в нея се добави 1/2 ч. ч. счукани орехи.