Ябълките целогодишно присъстват в България. "Една ябълка на ден гони доктора от мен", се казва в поговорката. Тези плодове са вкусни, сочни и полезни, когато ги консумираме сурови. От друга страна, с тях се правят чудесни леки сладкиши, подходящи за делник и празник.
Предлагаме ви рецепта за сладки с ябълка и канела. Те се приготвят бързо и са изключително вкусни.
Необходимите продукти са: 1 голяма ябълка, 1 чаена чаша овесени ядки, половин чаена чаша захар, половин чаена лъжица канела и половин чаена лъжица бакпулвер, 1 чаена чаша брашно, 120 грама краве масло, 1 яйце, една ванилия, четвърт чаена лъжичка сол.
В купа пресявате брашното, заедно с бакпулвера. Добавяте към тях солта, овесените ядки, канелата, ванилията и разбърквате. Разбивате отделно захарта, мекото краве масло и яйцето, с помощта на миксер или тел за разбиване.
Смесете течната и сухата смес. Обелвате ябълката и я нарязвате на дребни кубчета, след което ги добавяте към сместа. Разбърквате или размесвате с тъка, до получаване на нееднородно тесто. Приберете тестото във фризера за минимум 30 минути, за да стегне добре. Тестото може да престои във фризера и няколко часа.
От тестото, веднага след като го извадите от хладилника, оформяте топчета с големина на орех, които нареждате в тава, в която предварително сте поставили хартия за печене и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 13-15 минути, или докато ябълковите сладки придобият апетитен златист цвят.