Вкусна содена питка с маслини и чушки за трапезата на Бъдни вечер

Автор: Plovdiv Now 7277
Вкусна содена питка с маслини и чушки за трапезата на Бъдни вечер

Предлагаме ви рецепта за вкусна содена питка с маслини и чушки за трапезата на Бъдни вечер.

Продукти:

вода - 300 мл

олио - 3 с.л.

сол - 1 с.л. или на вкус

захар - 1 с.л.

ябълков оцет - 1 с.л.

сода бикарбонат - 1 ч.л.

бакпулвер - 1 пакет

брашно - 550 - 600 г

ПЛЪНКА

маслини - 25 - 30 бр.

чушки - 3 бр. печени, червени

ЗА ПОРЪСВАНЕ

орехи - 2 с.л. смлени

маково семе - 1/2 пакет

олио - 1 с.л. за намазване

Приготвяне:

Печените чушки се отцеждат и нарязват на лентички, маслини на парчета. Сипва се брашно в тавичка и оформяме кладенче. В хладката вода се разбърква сол, захар и олио, после сипваме в брашното. В ябълков оцет се гаси содата за хляб, добавя се в брашното, заедно с бакпулвера, и се разбърква отново да шупне.

Прибавяме и нарязаните маслини, печените чушки. Разбърква се с вилица на гъста каша, после се замесва средно меко тесто, което леко се оцветява. В тава върху хартия за печене, се оформя с намазнени ръце кръгла содена питка.

Оставя се да почине за 20 минути. Отгоре се намазва с лъжица олио и поръсваме със смлени орехи, които леко се притискат. С ножица се правят разрези и в отвора поръсваме маково семе. По края се набожда с вилица.

Във фурна, загрята на 170-180 градуса, печем содената питка за 40-45 минути. Първите минути е покрита с фолио, после се сваля и печем до златиста и апетитна коричка.

Виолета Матева

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина