Предлагаме ви рецепта за вкусна содена питка с маслини и чушки за трапезата на Бъдни вечер.
Продукти:
вода - 300 мл
олио - 3 с.л.
сол - 1 с.л. или на вкус
захар - 1 с.л.
ябълков оцет - 1 с.л.
сода бикарбонат - 1 ч.л.
бакпулвер - 1 пакет
брашно - 550 - 600 г
ПЛЪНКА
маслини - 25 - 30 бр.
чушки - 3 бр. печени, червени
ЗА ПОРЪСВАНЕ
орехи - 2 с.л. смлени
маково семе - 1/2 пакет
олио - 1 с.л. за намазване
Приготвяне:
Печените чушки се отцеждат и нарязват на лентички, маслини на парчета. Сипва се брашно в тавичка и оформяме кладенче. В хладката вода се разбърква сол, захар и олио, после сипваме в брашното. В ябълков оцет се гаси содата за хляб, добавя се в брашното, заедно с бакпулвера, и се разбърква отново да шупне.
Прибавяме и нарязаните маслини, печените чушки. Разбърква се с вилица на гъста каша, после се замесва средно меко тесто, което леко се оцветява. В тава върху хартия за печене, се оформя с намазнени ръце кръгла содена питка.
Оставя се да почине за 20 минути. Отгоре се намазва с лъжица олио и поръсваме със смлени орехи, които леко се притискат. С ножица се правят разрези и в отвора поръсваме маково семе. По края се набожда с вилица.
Във фурна, загрята на 170-180 градуса, печем содената питка за 40-45 минути. Първите минути е покрита с фолио, после се сваля и печем до златиста и апетитна коричка.