Предлагаме ви рецепта за салата от нахут и печени чушки, която е много бърза и лесна, подходяща за постите и най-важното – много засищаща. Тя може да бъде сервирана като предястие, но и като леко постно ядене.
Небоходимите продукти са: 1 чаена чаша нахут, 4-5 печени червени чушки, 4 скилидки чесън, половин връзка магданоз и 3 супени лъжици зехтин. Така ще се получи салата за 2-3 порции. Ако ще сервирате не повече хора, удвоете количествата на продуктите.
Първата стъпка е само в случай, че ползвате суров нахут, а не от консерва. Суровият нахут се накисва от вечерта, а на сутринта се вари около час, докато омекне. След това се залива със студена вода и се претърква с ръце, за да паднат люспите. Не е задължително да махате люспите на нахута, но те са доста плътни и е добре да отделите няколко минути за тази процедура.След като сте претрили нахута с ръце отново го заливате с вода и прецеждате, за да паднат люспите. Ако ползвате нахут от консерва тази процедура не се прави, тъй като нахутът е сварен и готов за консумация. Суровият нахут обаче е много по-вкусен.
Изсипвате нахута в купа. Нарязвате обелените чушки на дребни парчета или ивици и ги добавяте. Нарязвате и магданоза и чесъна и ги добавяте в купата.
Подправяте салатата с ½ чаена лъжица сол, зехтина и 1 супена лъжица лимонов сок. Разбърквате добре. Салатата е готова за консумация. Може да я приготвите около час преди сервиране, за да може нахутът да поеме от ароматите и да се овкуси добре.