Предлагаме ви рецепта за вкусна салата с макарони, която е подходяща и за постите, които текат в момента.
Продукти:
паста - 130 г разноцветна, италианска (без яйца)
маруля - 1 бр. къдрава
чери домати - 8 - 10 бр.
печурки - 5 - 6 бр. пресни
лимони - 1 бр.
тиквено семе - 2 - 3 с.л.
зехтин - 6 с.л. или на вкус
черен пипер - 2 щипки
сол - на вкус
Приготвяне:
Сварете макароните според указанията на производителя. Отцедете ги от водата и разбъркайте с малко зехтин.
Обелете шапките на печурките и ги нарежете на тънки парченца. Пънчетата няма да се използват за тази салата.
Мариновайте филираните гъби в малко зехтин, прясно изцеден лимонов сок, черен пипер и сол. Оставете да престоят, докато си подготвите останалите компоненти от салатата.
Измийте и отцедете добре къдравата маруля. Може да се използва и айсберг. Нарежете или накъсайте на едро свежите листа.
Измийте и срежете доматите чери на половинки.
В голяма купа смесете марулята, доматите, пастата (изстинала) и маринованите печурки заедно с маринатата. Доовкусете макаронената салата с още зехтин, сол и прясно изцеден сок от лимон. Разбъркайте.
Разпределете в две по-дълбочки чинии, поръсете с тиквеното семе и сервирайте.