От юли до края на септември е времето на патладжаните у нас. В този период те изобилстват по пазарите, отгледани са на открито, а не в оранжерии. Предлагаме ви вкусна лятна рецепта - огретен от патладжани, подходяща и за обяд, и за вечеря.
Oбелете патладжаните. Нарежете ги на дълги парчета с дебелина 1 см. Сложете ги в решетъчен съд, като по малко ги поръсвате с едра сол. Оставете ги да се изцеждат около 1/2 час. Измийте ги обилно, за да махнете солта и подсушете върху кърпа.
Изпържете ги до зачервяване, посолете и сложете в съд с чесън, босилек, магданоз, мащерка и зехтин.
Нарежете доматите, сложете ги на огъня да врат, докато водата изври. Смачкайте ги, посолете на вкус, прибавете и пипер.
В съда, в който ще печете ястието, сложете 1 ред от доматената смес, след това пържените патладжани и настъргания кашкавал. И така до запълване на съда.
Печете патладжаните на фурна до зачервяване. Това ястие с патладжани и кашкавал е вкусно за консумация както топло, така и студено.