Вкусна лятна рецепта - огретен от патладжани

Автор: Plovdiv Now 6308
Вкусна лятна рецепта - огретен от патладжани

От юли до края на септември е времето на патладжаните у нас. В този период те изобилстват по пазарите, отгледани са на открито, а не в оранжерии. Предлагаме ви вкусна лятна рецепта - огретен от патладжани, подходяща и за обяд, и за вечеря.

Необходимите продукти са: патладжани - 2 кг., олио - 200 мл., сол - 2 супени лъжици, домати - 750 грама, чесън - 2 скилидки, босилек - 5 листа, зехтин - 1 супена лъжица, мащерка, магданоз, кашкавал - 100 грама, сол, черен пипер.

Oбелете патладжаните. Нарежете ги на дълги парчета с дебелина 1 см. Сложете ги в решетъчен съд, като по малко ги поръсвате с едра сол. Оставете ги да се изцеждат около 1/2 час. Измийте ги обилно, за да махнете солта и подсушете върху кърпа.

Изпържете ги до зачервяване, посолете и сложете в съд с чесън, босилек, магданоз, мащерка и зехтин.

Нарежете доматите, сложете ги на огъня да врат, докато водата изври. Смачкайте ги, посолете на вкус, прибавете и пипер.

В съда, в който ще печете ястието, сложете 1 ред от доматената смес, след това пържените патладжани и настъргания кашкавал. И така до запълване на съда.

Печете патладжаните на фурна до зачервяване. Това ястие с патладжани и кашкавал е вкусно за консумация както топло, така и студено.

Източник: gotvach.bg

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина