Предлагаме ви една рецепта за вкусен постен боб, който да сервирате на трапезата за Бъдни вечер. Необходимите продукти са:
700 гр. зрял боб, 1 глава кромид лук,1 морков,1 червена чушка, около 100 мл. олио,сол, червен пипер, сушени чубрица, девесил, джоджен – по 2 чаени лъжички.
Измиваме добре боба и го сваряваме последователно в 2 води, които изхвърляме. След това варим до омекване. Прибавяме нарязаните моркови и кромид.
След около 15 мин. прибавяме и нарязаната червена чушка, солта, пипера и сухите подправки.
Прибавяме и мазнината и оставяме да ври на слаб огън, за да могат подправките да пуснат аромата си. Опитваме на вкус и доовкусяваме, ако е необходимо.
Когато зрънцата омекнат добре и зеленчуците се сварят – бобът вече е готов.
За да избегнем пърженето, преди да го сваля от огъня, разбиваме 2-3 супени лъжици брашно със студена вода.
Разбъркваме гъстата каша от брашънцето и водата и прибавяме към бобената чорба. Бъркаме внимателно, за да не се получат брашнени топчета. Поръсвамесъс ситно нарязан пресен джоджен.