Вкусен козунак без месене за предстоящия Великден

Автор: Plovdiv Now 9747
Вкусен козунак без месене за предстоящия Великден

Всички обичаме козунаци, но не всички умеем или имаме необходимото желание и време да месим. Прелагаме ви рецептата за козунак без месене, който да приготвите за предстоящия Великден.

Необходимите продукти са: 500 грама брашно, 200 мл прясно мляко, 120 грама краве масло, 7 грама или половин кубче прясна мая, 1 ванилия, 50 грама локум, 100 мл вода, 4 яйца, 1 чаена чаша захар, 1 чаена лъжица сол, 1 супена лъжица ром, 20 грама орехи.

За намазване отгоре: 2 супени лъжици прясно мляко, 1 жълтък, 2 супени лъжици захар.

Първата стъпка е подготоката на маята. В голяма купа разбъркайте 2 супени лъжици от брашното, солта, 1 супена лъжица захар, маята и топлата, но не вряща вода и разбъркайте добре. Оставете на страна, за да се активира маята, а междувременно пресейте брашното, разбийте яйцата със захарта, разтопете маслото и нарежете локума на кубчета.

След като сместа с маята набъбне и удвои обема си, добавете към нея затопленото мляко, разбитите със захарта яйца и разтопеното краве масло и разбъркайте. Добавете ванилията и рома и малко по малко, при непрекъснато бъркане, добавете и брашното, като разбърквате с дървена лъжица. Добавете и нарязания на ситно локум. След като разбъркате добре, покрийте купата с торба или целофаново фолио и оставете да втаса на топло, докато удвои или утрои обема си. Имайте предвид, че се получава много рядко тесто, но не добавяйте повече брашно.

Сместа е достатъчна за два козунака. Намажете форми за кекс с олио, след което изсипете сместа в тях и оставете отново да втасва. След като удвои обема си, намажете с жълтък разбит с 1-2 супени лъжици прясно мляко, наредете орехи и поръсете обилно със захар. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути, или докато козунакът придобие апетитен златист цвят.

Източник: supichka.com

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина