Вкусът на миналото! Стари пловдивски рецепти оживяват на Седмия хълм
Автор:
Plovdiv Now
19:30, 27.08.2025570
Фестивалът „Лято в Стария град“ ще срещне пловдивчани с кулинарното наследство на Пловдив. Утре, 28 август в градинката на Седмото тепе /зад Джумаята" шеф-готвачът Росен Чакъров и неговата Кулинарна лаборатория „Живодар“ ще представят формата „Вкусът на миналото“ – пътешествие из позабравени пловдивски рецепти, вкусове и спомени. Началото на събитието е 16 часа.
"Ще направим едно събитие, което ще събере не носталгията по старото, а нуждата едни забравени неща да бъдат предложени по един нов и съвременен начин така, че да си припомним вкусове и усещания, които старите продукти и рецепти носят. Такива като бумбара, траханата, млечни продукти на местни занаятчии, хлебари със стари хубави хлябове, запазени в годините. Това са нещата , които ниприпомнят , че Пловдив е не само най- стария град в Европа, но и носи култура , обогатена от други народи и съвременния човек, може да открие много неща" обещава шеф Чакъров.
Гостите ще могат да опитат градински домати с родопски сирена от овце, които се отглеждат на 1500 метра надморска височина. Ще има пловдивски бумбар с вкусен хляб от майстор, който не само спазва стари рецепти, но и замесва тестото с вода от 1 400 метра, която и той пие. Майсторът прави разликата, дори клиентът да не я усети. А посетителите на събитието имат късмет, може да опитат жабешки бутчета. Те са били познат продукт в пловдивските кръчми, но сега почти не могат да се намерят. Ще има и традиционна родопска трахана от потомствена майсторка – Теменужка Матева, чийто бранд е "Трахана в нощви". Тя съхранява традицията в едно село и ще я представи под формата на бонбони, което за едни ще върне спомени, а за други ще е съвсем ново изживяване.
"Лято в Стария град", организиран от агенция "Антракт" се провежда с подкрепата на Община Пловдив и е част от Културния календар на Пловдив за 2025 г.
Цялата програма на фестивала можете да откриете на страницата "Лято в Стария град" във Фейсбук.