Вижте как КАТ в Пловдив определя местата с мобилни камери за скорост

Автор: Виктория Петрова 31581
Вижте как КАТ в Пловдив определя местата с мобилни камери за скорост
Мобилните камери за засичане на скоростта на шофьорите са все по-активно прилагани по отношение на спазване на ограниченията за движение в големите градове и близките им околности. Модерните устройства функционират у нас от около 1 година.
 
Суперкамерите, които улавят дори движещите се в насрещното платно, са особено приложими на големи булеварди, които предразполагат развиване на високи скорости, както и на околовръстни пътни артерии. Селекцията на места за разполагане на преносимите устройства обаче се прави по специално създадени павила. В отговор на наше запитване от "Пътна полиция" на ОД на МВР Пловдив, дадоха точно разяснение как подбират локациите. Ето какво обясниха от ведомството:
 
От януари 2018 г. сектор “Пътна полиция” при ОДМВР – Пловдив разполага със стационарно преносимо устройство за контрол на скоростта, което съчетава автоматизираната работа на мултирадара и възможността да бъде позиционирано на различни места.
Осигуряването на ефективно използване и правилното разпределение на пътната мрежа на преносимите и мобилни технически средства и системи за контрол са планирани в ежедневната дейност на служителите от сектора. Конкретните места за извършване на контрол се определят на база анализ на аварийността и следните показатели:
 - честота на извършваните нарушения на правилата за движение по пътната мрежа по вид, време и място;
- основни причини за настъпване на ПТП по място и време;
- интензивност на пътното движение.
 
Припомняме, че новите камери, снабдени с лазер и замерващи 400 пъти в секунда, са невидими за обикновените антирадари, тъй като не залагат на радиовълни, а евтините трикове като фолио върху номерата също са безсилни пред тях. КАТ се сдоби с общо 28 "триноги", както са популярни сред шофьорите миналата година, а по-късно през 2018 бе направена още една поръчка за нови 56 устройства, които скоро ще бъдат внедрени в контрола и превенцията на пътя.
 
Лазерните устройства работят при всякакви метеорологични условия и се характеризира с висока прецизност при заснемане на повече от един нарушител на скоростния режим. Камерите разполагат със специален софтуер, който при заснемане на нарушението автоматично разпознава номера, изпраща онлайн данните, търси ги в сървър и изготвя справка кой е собственикът на автомобила.
 
Освен, че лазерът изчислява разстоянието и скоростта на движение, той успява да засече и изолира всеки нарушител самостойно. Това значи, че при засичане на няколко коли в една линия, всички ще бъдат глобявани, а не както досега, когато груповите снимки бяха основание за отпадане на акта. 

Камерата засича джигити в периметър 130-140 метра, работи еднакво добре и през деня, и през нощта, като в тъмнината си служи с инфрачервени лъчи. Захранва се с батерия, която издържа по една смяна от 8 часа.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина