Витанов: Болниците няма да се напълнят и през август

Автор: Plovdiv Now 1957
Витанов: Болниците няма да се напълнят и през август
Нов анализ на пандемията към момента направи математикът проф. Николай Витанов. Ето какво написа той на официалната си фейсбук страница:
 
Най-напред, както винаги: който смята, че тази информация, която давам, не е полезна или е фалшива, да не я чете. Игнорирайте я, тя не е за вас. Тя е за тези, които смятат, че е полезна.
 
Сега по същество.
 
Караме по технологията за оценка и прогнози, както всеки ден.
Това са числата. Ако ви е еднообразно, не го четете.
 
Добрите новини продължават. Мерките дават резултат. Вирусът се задъхва и вълната достига пиковите си стойности. Това означава, че индексите се очаква да започнат да падат и да започне постепенна отмяна на мерките в областите, където заболеваемоста е спаднала и положението в болниците е добро.
 
Както очаквах, днес Бургас излезе от Етап 2 и се върна на Етап 1 от мерките. Варна се очаква да го последва до края на седмицата. Народе, отивай на море, който има такива планове.
 
Намираме се в сценарий Празни болници, ден 22. Очакван срок на стабилност на сценария – поне 45 дни.
14-дневната заболеваемост днес е 331.06 на 100 000. Това е малък спад в сравнение с вчера. Трендът на нарастване се пречупи. В околопиковата област сме. През следващата седмица се очаква спадът да се затвърди и да се засили. Вълницата се очаква да бъде прекършена. Сега вече започвате да разбирате, защо през цялото време я наричах вълница, а не вълна.
 
Кога да почвате да се притеснявате, че може да се наложат по-съществени мерки? За дадена област – когато 14 дневната заболеваемост тръгне да наближава 400 на 100 000. За страната – също когато 14 дневната заболеваемост тръгне да наближава 400 на 100 000.
 
Защо 400 на 100 000. Свързано е с възможностите на българската здравна система и с наличието на легла и персонал за лечение. Тъй, че, не може да се сравнява с други страни, още повече с Германия например.
 
Повечeто от областите не се очаква да стигнат до 400 на 100 000 заболеваемост за 14 дни. Възможно е още някоя и друга област като Бургас например да наближи това число и дори за влезе за няколко дни на Етап 2 – в жълтата зона. Това и стана. Обаче се очаква да е кратък момент и просто трябва хладнокръвно да се изчака мерките да спрат инерцията за растеж и да да обърнат тренда нарастване към намаляване на заболеваемостта. Това стана с Бургас. Следва Варна. Помнете – спазвайте мерките и изчакайте хладнокръвно те да обърнат тренда.
 
Забележете – благодарение на математиката мерките сега се налагат за много кратко време – ударът с рапирата и прицелен, пуска се кръв на вируса, той отслабва и мерките се махат. Не си правете илюзии обаче. Днес има само 1 човек в държавата, който има технологията за това. Радвайте се, че го има. Иначе щяха да са налице дълги периоди на тежки мерки без особен резултат, както е в някои страни на западна Европа. Юрдечта щеше да разпарчетоса Луната от рев. Те и сега реват, но по малко. Инстинктивно усещат, че бъркат. Между другото, засилват се съобщенията, че този вирус може би е изкуствено разработено биогенетично оръжие. Ако е така, изилиза, че аз сам борец срещу прилагането на това оръжие върху българския народ. И идва простото въпросче – а за какво се борят ревящите срещу мен юрдеци? За повече заразени от биогенетичното оръжие ли? Жалки, юрдешки времена. Андрешко се превърна в Юрдешко. Юрдешко е на следващото ниво на простотия – готов е и себе си да затрие.
 
Основният сценарий го знаете – Празни болници (под 500 в интензивни отделения и под 5000 в неинтензивни отделения).
Лятната вълница си напредва, точно според прогнозите.
 
Проверка на ситуацията с пандемията днес:
1. Вълницата се задъхва. Мерките започват дават резултат. Трендът на растеж започва да се пречупва. Това е добре. Хем сезона ще си изкараме, както ви писах отдавна – спокойно, защото болниците няма да се напълнят, хем постковид усложненията ще са доста по-малко.
2. Общата обстановка - Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 126 дни след края на извънредната епидемична обстановка.
 
Да видим числовите доказателства за това.
3. Базовото репродуктивно число - днес е 1.07.
Числото е над 1.00, обаче стойността спада и вече не е така висока, каквато беше. Вълницата се задъхва. Нищо неочаквано – пуснахме и кръв с целенасочени и прецизни мерки и ето – тръгва да се свлича. Отиваме да постигнем крупен успех – да минем през вълната без в страната като цяло да се запали дифузното разпространение. В малък области може да се появи, но за кратко. Това е страшно добре, тай като ще ни предостави добри изходни позиции да посрещнем есенно-зимната вълна.
 
4. Проверката за суперпожар - няма суперпожар. За да има, трябва да има дифузно разпространие.
Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение
 
За страната - 0.58
София-град - 0.52
Пловдив - 0.54
Бургас - 0.65
Варна - 0.51
 
По южните граници
Благоевград - 0.64
Кърджали - 0.89
Смолян - 0.42
Хасково - 0.65
Ямбол – 0.64
 
Знаем си:
1. Критична стойност за запалване на дифузно
разпространение - 1.00
2. Над 1.00 - дифузно разпространение
3. Под 1.00 - дифузната разпространение спира или съвсем го няма.
 
Днес, както се очакваше – все още няма проблеми. Индексите са под 1, няма дифузно разпространение. Очаква се в повечето области изобщо да не се запали дифузното разпространение. Минаваме добре през вълницата.
За страната, индексът е около 2 пъти под критичната стойност. Знаете, че има и мерки. Целта им е такава – да се пречупи тенденцията на нарастване на този индекс и да не се позволи на дифузното разпространение да се вихри. Успяваме. Дифузното разпространение още го няма, клъстерното спря да се засилва. Мерките контрират и дифузното разпространение не може да пламне.
 
Планът за блокиране на разпространението на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи повече време, отколкото бе предвидено. Вече 127 дни. Да видим колко ще издържи. Прогнозата беше да издържи 100 дни след падането на извънредната епидемична обстановка. Издържа повече.
 
По морето
Виждате какво е по морето. Варна – около 2 пъти под критичната стойност, Бургас – около 1.7 пъти под критичната стойност. Стойността за Добрич е 0.54. Тук – около 2 пъти под критичната стойност.
Спокойно е. Юли свърши спокойно, без дифузно разпространение. Болниците няма да са пълни. Август месец също се очертава да е спокоен. Тези които спазват мерките за пореден път ще ни изведат успешно от вълната. Областите по морето скоро всички ще са в зелената зона. Приятна почивка през август.
 
За сведение - индексите в още няколко области
Монтана - 0.39
Пазарджик - 0.66
Перник - 0.48
Плевен - 0.55
Разград - 0.39
Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден.
 
Както виждате, засега проблеми няма. Успяваме. Мерките спират засилването на клъстерното разпространение. Но то все още не бива да се подценява. Ситуацията ще се успокои, но трябва да мине и тази седмица.
 
Няма дифузно разпространение. Няма. Беше тръгнало да се появява, но го смазахме с минимални и силно целенасочени мерки. Гледайте добре как се прави и се учете. Витанов няма да е вечен. Както се вижда, технологията на Витанов работи перфектно. И това е факт. Юрдешко може да почва да вие срещу Луната. Вий Юрдешко, вий. Вий срещу технологията, която ти спасява задника от дълги периоди с тежки мерки. Чужденците отдавно са забелязали, че благодарността изобщо не е силна страна на българина.
Караме нататък.
 
Проверка за препълненост на болниците. ТОВА Е ВАЖНО. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол. Заетостта на леглата е десетки пъти под максималния капацитет.
Очакванията са да започне леко повишаване на заетостта. Но заетостта е толкова ниска, че не се очакват проблеми не само за тази седмица, но и до средата на месеца, че и до края на месеца, че и до края на лятото.
 
Хайде и тук малко числа
Текуща заетост интензивни легла : 56
Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ : 500
Около 11% - заетостта е много ниска
Текуща заетост неинтензивни легла : 1066
Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ :5000
Тук сме около 21.3%
 
Не се очаква да стигнем заетостта за дестабилизиране на сценария „Празни болници“ до края на август. Приближаваме пиковите стойности на заетостта. След това се очаква дори спад. Защото вирусът отново не успя да подпали дифузното разпространение. Като не може да го подпали, ще отстъпи и ще си изкараме относително спокоен август месец. Отивай на море народе, който има такива планове. Внимавай в Гърция.
„Празни болници“ няма да се дестабилизира да края на лятото. От вас се иска спокойствие и хладнокръвно да се пазите за да не си лепнете Ковида. Може и да протича по-леко, но не знаете що за хронични болести може да ви се активират после. Тъй, че пазете се.
 
Проверка за тотален локдаун. Какво беше това тотален локдаун? Писах ви - като дойде „Празни болници“ пак няма да има локдаун. Тъй, че, спокойно. Никой няма да ви затваря. „Празни болници“ стабилен – няма локдаун.
 
Проверка на смъртността. Сведена е до едноцифрено число на ден. Смъртността до края на стабилност на Празни болници ще е ниска, обаче ще има дни с двуцифрено число починали. Пазете се! Ако и да протича леко, все пак има и къси клечки. Най-добре да не стигате до теглене на клечка. Така гарантирано няма да изтеглите късата клечка. Възможно е да има още някой и друг ден с двуцифрено число починали, но трагедии не се очакват.
 
Заключение от проверката - и днес, 127 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е относително спокойна. Здравната система се справя с проблемите, сценарий „Празни болници“ е стабилен.
Дифузното разпространение е угасено. Клъстерното разпространение е силно, но индексите забавят ръста си. Мерките започват да потискат клъстерното разпространение. Това е добре, много добре. Отиваме на благоприятния сценарий.
Прогнозата я знаете- юли си отиде спокойно, както се и очакваше. Болниците няма да се напълнят. И през август месец.
 
Днес – картата на риска. Има доста червено по нея. Обаче не се появи виолетовото – ной -високо нива на риск. И следва налаляване на територията на червения цвят и учеличаване на територията на жълтия цвят. Време е вълницата да си отиде. Които четете тези сводки, сте забелязали, че един единствен човек в държавата предвиди, че това ще е вълница, а не целокупна вълна. Ревете Юрдешковци. Витанов пак позна.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина