Няма българин, който да не обича традиционната ни рецепта за баница. Но все пак експериментите винаги са добра идея, затова днешното ни предложение е за вита баница с булгур и сирене:
Необходими продукти:
кори за баница - 250 г фини
булгур - 1/2 ч.ч.
сирене - 250 г
яйца - 4 бр.
кисело мляко - 6 с.л. с връх
сол - 4 щипки
олио - 80 мл
масло - 25 - 30 г
сода бикарбонат - 1 к.л.
Начин на приготвяне:
1. Сваряваме булгура според указанията на пакета - има такъв, който се кипва във вода, съотношение 1:1, и веднага се отстранява от огъня, като се оставя да набъбне под капак. Има и друг, който се вари около 10-15 минути. Прочетете на пакета вашият от кой тип е. Оставяме да се охлади и посоляваме с две шипки сол.
2. В купа разбиваме леко яйцата и при тях слагаме киселото мляко, содата, олиото и две щипки сол. Разбъркваме добре и тогава вътре натрошаваме и сиренето.
3. Разстиламе корите за баница и взимаме две по две, разстилайки равномерно от плънката и булгура, и навивайки на руло.
4. В кръгла намазнена тавичка завиваме рулата, придавайки форма на охлюв. Отгоре подреждаме тънки парченца масло и поставяме в загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути или до зачервяване.
При изваждане от фурната завиваме с кърпа, ако желаем баничката да е мека, в противен случай оставяме да се охлади открита.