ВиК – Пловдив се сдоби с електрически велосипеди, планира и дигитализация в отчитането

Автор: Благовест Андонов 2147
ВиК – Пловдив се сдоби с електрически велосипеди, планира и дигитализация в отчитането

ВиК – Пловдив вече разполага с 26 електрически велосипеди, които ще бъдат раздадени на служителите на дружеството.  Те бяха доставени днес в базата на ВиК – Пловдив, като тепърва ще бъдат разпределени по отделните звена, научи trafficnews.bg.

„Новата придобивка на ВиК – Пловдив е в унисон с последните изисквания на ЕС за въвеждане на екологично съобразени превозни средства. Това е първата крачка в тази посока, защото смятаме, че това е бъдещето. В почти всяка европейска държава се  използват такива превозни средства и ние не искаме да стоим далече от тези тенденции, въпреки всички трудности, които изпитваме и като сектор и като дружество, но сме готови да инвестираме в такива превозни средства”, заяви управителят на дружеството инж. Антон Гълъбов.  Той заяви, че с електрическите велосипеди не се цели само да се въведат екологично чисти превозни средства, а значително да се подобри работата на служителите, както инкасатори, водопроводчици и други специалисти, които работят на терен.

„Първите ще бъдат дадени на инкасаторския състав, за да бъдат по-мобилни, особено в малките населени места в Пловдивска област. Те ще бъдат ползвани за тест драйв,  а ако тази инвестиция излезе успешна, ще закупим и други”, заяви Гълъбов. Той допълни, че не знае дали други водни дружества в страната имат електрически велосипеди, но се надява и те да последват примера.

„Както казах това е първата крачка към преминаването на екологично чисти превозни средства. Трудно е, особен финансово, да подменим толкова голям паркинг с електрически коли, но с бавни крачки се надявам това да се случи”, заяви Гълъбов.  

Говорителят на ВиК – Пловдив Йордан Чемишев обясни и как точно ще се ползват велосипедите в малките населени места.

„В момента работим по подмяната на общите водомери в малките населени места по къщите, които са с дистанционно отчитане. Когато всички в даденото населено място бъдат подменени, то нашите инкасатори с електрическите велосипеди и радар, ще засичат всички водомери в рамките на ден-два. Това ще се случва без дори да се налага хората да бъдат по домовете си”, обясни Чемишев.

Електрическите велосипеди са с 5 скорости, като могат да развиват до 25 км/ч, колкото е ограничението по закон.  Батерията е 350 вата, като средно могат да изминат около 120 километра с едно зареждане, самото то трае около 3 часа.  Велосипедите са със заден мотор на колелата, хидравлични спирачки и алуминиева рамка, което ги прави изключително леки и удобни.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина