Венета Маринова с изложба в къща “Мексиканско изкуство“

Автор: Plovdiv Now 8267
Венета Маринова с изложба в къща “Мексиканско изкуство“

Известната пловдивска художничка Венета Маринова избира отново къща „Мексиканско изкуство“ към Градска художествена галерия – Пловдив (ул. „Артин Гидиков“ №11, Стария град), за да покаже най-новите си творби. Нейната самостоятелна изложба „Убежна точка“, ще се открие на 8 април в 18.00 часа.

Авторката сама ни дава ключ към новия си цикъл творби: „Убежната точка е термин, свързан с линейната перспектива. Възприема се като една въображаема, нереална и в същото време реално построима точка в далечината, на хоризонта. Хоризонтът, също въображаем, построява и разделя пространството. Като символи, съотнесени с личното пространство, те стават средоточие на движение, сливане на посоките,  устрем и пътуване към далечното. Пътуване, което носи търсене и намиране на собствени опорна точка и хоризонт."

Като пространство къща „Мексиканско изкуство“ за трети път става убежна точка за самостоятелна изява на художничката. Изложбата ѝ ще продължи до 1 май.

Творческа биография:

Венета Маринова е родена в Пловдив. През 1975г. завършва Национална  художествена гимназия “Илия Петров” в София, а през 1979г. се дипломира  в специалност „Живопис“ във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”. Тя е член на Дружеството на пловдивските художници от 1984г., а от 1989г. членува в СБХ.

Венета Маринова е учредител и член на известната артистична група “Ръб” (1989г.), а от 2014г. – и на група „Жените на Ръб-а“. Тя членува и в Сдружение “Арт колаж -Пловдив”

Има много участия в колективни международни изложби; международни и национални симпозиуми и пленери; общи национални, регионални и колективни изложби; реализация и участия в множество кураторски проекти. Активен участник е в изложби и акции с група „Ръб’’; в изложби и пърформанси с „Жените на Ръб-а“.

Авторка е на петнадесет самостоятелни изложби.

С многостранни творчески търсения, през годините тя работи в областта на живописта, колажа, дървопластиката, текстилния колаж и батика. Дългогодишен преподавател е по графичен дизайн. Нейни картини са притежание на галерии и колекционери в страната и чужбина.

Венета Маринова е носител на следните награди:

1982г. – Награда – Международен пленер по живопис, гр. Торун, Полша.  

2002г. – Награда – Международен симпозиум  „Арт колаж- Пловдив “, гр. Пловдив,

2010г.,  2014г. – Награда за живопис – Годишна изложба на ДПХ, гр. Пловдив,         

2013г. – „Рицар на четката“,  гр. София, Арт център Орхидея, проект „Картина от мнозина“.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина