Великолепната цигуларка Лия Петрова свири виенска класика в Малката базилика тази вечер

Автор: Plovdiv Now 4631
Великолепната цигуларка Лия Петрова свири виенска класика в Малката базилика тази вечер

След като през юни, в ситуация на световна пандемия, първи от българските фестивали “Дни на музиката в Балабановата къща” 2020 пуснаха духа от бутилката с пролетното си издание, есенните “Дни на музиката в Балабановата къща” продължават да представят изключително пъстра палитра от събития, ненадмината до момента във фестивалната история по своето разнообразие и атрактивност!

Международния фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща” е част от Културния календар на Община Пловдив и се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, Министерство на културата, Фондация “Музикартисимо” и др.

Следващото събитие от програмата на фестивала е днес - 26 септември, от 18.30 ч. в Малката базилика.

Гостуват „Австрийски музикални седмици“ с ВИЕНСКА КЛАСИКА, изпълнена от прочутия Ансамбъл “Софийски солисти” и солист ЛИЯ ПЕТРОВА – цигулка.

Билети онлайн в мрежата на Ивентим.бг и на място в концертните зали в деня на събитията.

Фестивалът „Дни на музиката в Балабановата къща” е уникално събитие в културния живот на Пловдив! Два пъти в годината – през пролетта и есента, красивите възрожденски къщи отварят врати за концертни прояви на български и чуждестранни изпълнители със световна известност.

Международният фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”, носител на наградата „Музикален проект на годината” в престижната класация „Музикант на годината“ на БНР, на награда „ПЛОВДИВ“ за музика и на Златен медал за принос в честванията на 100-годишнината от рождението на великия български бас Борис Христов, съумя да се утвърди като едно от най-елитните културни събития в България и да превърне мястото на провеждането си не само в европейска, а и в световна сцена.

Той е удостоен двукратно и с още едно знаменателно отличие – сертификат за качество „Европейски фестивал 2015-2016“ и 2017-2018, дело на платформата „Европа за фестивалите и фестивалите за Европа“ на Европейската фестивална асоциация, който поставя „Дни на музиката в Балабановата къща“ редом с прочути фестивали като този в Авиньон, Edinburgh International Festival и др. През есента на 2015 авторитетният френско-германски телевизионен канал „АRТЕ” засне филм за Пловдив – избран за европейска столица на културата 2019, и за неговите творци, в който фестивалът „Дни на музиката в Балабановата къща” бе откроен сред основните събития.

Във фестивалната програма – от създаването на форума през 2010 до днес – са участвали прочути музиканти и формации с бляскава кариера. „Дни на музиката в Балабановата къща“ имат и един, прераснал в мисия, приоритет – фестивалът предоставя форум за изява на млади дарования, като им осигурява рядката привилегия да музицират на една сцена с именити артисти. Осигурява им и квалификация „на място”, чрез организирането на майсторски класове, водени от видни инструменталисти и педагози.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина