Велики пловдивчани: Днес се навършват 105 години от рождението на гениалният оперен артист Борис Христов!

Автор: Plovdiv Now 8708
Велики пловдивчани: Днес се навършват 105 години от рождението на гениалният оперен артист Борис Христов!

На 18ти Май, преди 105 години е роден великият българин, пловдивчанин и гениален оперен артист Борис Христов!

Борис Кирилов Христов е българският певец (бас), работил през голяма част от живота си в Италия, който е определян като един от най-великите оперни изпълнители на XX век.

Роден на 18 май 1914 г. в Пловдив. Завършил Право, той е забелязан от цар Борис ІІІ, докато пее в прочутия хор "Гусла" и получава стипендия да учи оперно пеене в Рим. След това учи вокално майсторство в Залцбург.

През 1946 г. е професионалният му дебют - изпълнява партията на Пимен от операта "Борис Годунов" (едновременно в Рим и в Миланската скала). През 1948 г. за първи път изпълнява ролята на Борис на сцената на "Cagliari". През 1949 г. дебютира в "Ковънт Гардън" като Борис Годунов - роля, която ще изпълнява неизменно на тази сцена в периода 1958-1974 През 1950 г. е поканен от ръководството на "Метрополитен Опера" за ролята на Филип ІІ от "Дон Карлос", но властите в САЩ му отказват входна виза, заради действащия тогава "Закон за вътрешната безопасност на МакКаран"; 6 години по-късно, през 1956 г. дебютира на американска сцена в ролята на Борис.

През периода 1957-1963 г. пее многократно на сцената на Чикагската опера и въпреки че забележителната му кариера е свързана с всички значителни оперни театри по света, той така и не успява да излезе на сцената на "Метрополитен".

В световноизвестния Британски музей, в специална зала е уредена експозиция на сценичните костюми на Борис Христов, Мария Калас и Лорънс Оливие. През 1986 г. в Рим е открита "Българска Академия за изкуство и култура Борис Христов".

В средата на 80-те години на миналия век Борис Христов открива в Рим Българска академия за изкуство и култура. Красивото здание в национален български стил е построено върху терен на ул. „Мадона ди Кампилио” 6, закупен от прославения певец. В него на 22 юни 1986 г. се състои последният концерт на световноизвестния бас.

Великият българин дарява дома си на българската държава, за да се грижи за развитието на млади оперни певци, а домът, в който е живял в София става "Музикален център Борис Христов" за подготовка на млади дарования.  Умира на 28 юни 1993 г. в Рим.

 

Дом на културата “Борис Христов” - Пловдив, съвременна многофункционална сграда за културна дейност, е кръстена на големия български оперен ас. Известен в миналото като Синдикален дом, културният център - единствен по своята структура, предназначение и локация в град Пловдив, приема името на световноизвестния оперен певец Борис Христов по предложение на Музикално общество „Борис Христов”.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина