След дълъг работен ден, работа с компютър, чистене, готвене и всичко между тях, ръцете ви вероятно са най-претоварената част от тялото ви. И все пак те често остават незабелязани в ежедневната ни грижа за себе си. Сухотата, грубите петна и дори болката в кожичките може постепенно да се превърнат в норма, особено през по-студените месеци.

Но вашите ръце заслужават малко грижи и внимание, особено през нощта, когато имат шанс да се възстановят. Отделете само няколко минути преди лягане, за да поглезите ръцете си, за да ги направите меки, гладки и подмладени. OnlyMyHealth пише как да поглезите ръцете си всяка вечер преди лягане.

Нежно почистване

Най-важното е да миете ръцете си старателно през целия ден. Ръцете ви влизат в контакт с мръсотия, различни микроби и бактерии през целия ден. Използването на нежен почистващ препарат за ръце през нощта може да помогне за премахване на замърсяванията, без да премахва естествените мазнини от кожата. Изберете мек сапун без сулфати, който овлажнява по време на почистване. Също така избягвайте силните антибактериални сапуни, тъй като те могат да изсушат кожата ви, оставяйки ръцете ви груби. Нежното почистване преди лягане ще подготви ръцете ви за следващите стъпки на грижа.

Ексфолиране

Точно като лицето ви, кожата на ръцете ви може да натрупа мъртви клетки, което води до матови, груби петна. Ексфолирането на ръцете ви веднъж или два пъти седмично преди лягане може да помогне за премахването на тези мъртви клетки, оставяйки кожата ви по-гладка и мека. Ексфолирането може да озари кожата ви и да увеличи ефективността на продуктите за локална грижа за кожата, като подобри тяхното усвояване, както е посочено от Американската академия по дерматология.

Можете да използвате нежен скраб за ръце или да си направите сами, като смесите захар и зехтин. Внимателно масажирайте скраба в ръцете си с кръгови движения за няколко минути, като обърнете специално внимание на сухите зони. Изплакнете с топла вода и подсушете.

Овлажняване в дълбочина



Хидратацията е от съществено значение за ефективната грижа за ръцете. Ръцете постоянно губят влага през целия ден, особено ако се мият или дезинфекцират често. Нощното време е чудесна възможност за възстановяване на тази влага.

След почистване или ексфолиране нанесете богат крем или лосион за ръце, който съдържа овлажняващи съставки като глицерин, масло от ший или хиалуронова киселина. Тези съставки помагат за задържане на влагата и възстановяват кожната бариера, оставяйки ръцете меки и еластични. За допълнителна хидратация можете да нанесете тънък слой вазелин върху вашия овлажнител, за да запечатате влагата през нощта.

Нанесете масло за кожички

Здравите нокти започват със здрави кожички. Кожичките могат да станат сухи и напукани, особено през студените месеци или след контакт с вода и почистващи продукти. Можете да ги поддържате подхранени, като нанасяте масло за кожички преди лягане.

Изберете масла, богати на витамини, като масло от жожоба, бадемово масло или витамин Е, които не само овлажняват кожичките, но и насърчават активния растеж на ноктите. Втрийте маслото в кожичките и ноктите си с кръгови движения, позволявайки на хранителните вещества да се абсорбират. Тази проста стъпка помага за предотвратяване на появата на окачени нокти и поддържа ноктите ви здрави и добре поддържани.

Носете памучни ръкавици

Можете да носите памучни ръкавици след нанасяне на крем за ръце и масло за кожички за допълнителна хидратация. Ръкавиците създават бариера, която помага за задържане на влагата, гарантирайки, че продуктите, които прилагате, проникват дълбоко в кожата ви. Този метод е особено полезен за хора с изключително сухи или напукани ръце. Памучните ръкавици са дишащи и удобни, така че можете да ги носите през нощта без дискомфорт. До сутринта ръцете ви ще станат по-меки и подмладени.

Направете си масаж



Един бърз масаж на ръцете преди лягане може да направи чудеса за облекчаване на напрежението и подобряване на кръвообращението. Не само, че е невероятно релаксиращо, но също така насърчава по-доброто усвояване на продуктите за грижа за кожата. След като нанесете крема или маслото за ръце, нежно масажирайте ръцете си за няколко минути, като обърнете специално внимание на дланите, пръстите и кокалчетата. Кръговите движения и нежният натиск могат да помогнат за отпускане на мускулите, намаляване на сковаността и стимулиране на кръвообращението. Тази проста стъпка ще добави луксозен щрих към вечерната ви рутина и ще подготви ръцете ви за възстановяване през нощта.

Останете хидратирани

Докато локалните лечения са от решаващо значение, също така е важно да хидратирате тялото си отвътре навън. Пиенето на вода преди лягане помага да се поддържат нивата на влажност на кожата, поддържайки ръцете и тялото ви хидратирани през цялата нощ.

Освен това използването на овлажнител в спалнята може да създаде по-влажна среда, което е особено полезно през по-студените месеци, когато отоплението на закрито може да изсуши кожата. Добре овлажнената стая помага за предотвратяване на загубата на влага от кожата, позволявайки нощните процедури да работят по-ефективно.