Вдигат парк от 7 дка на мястото на Гарнизонна фурна, зловещата и опасна сграда отива в историята

Автор: Благовест Андонов 26676
Вдигат парк от 7 дка на мястото на Гарнизонна фурна, зловещата и опасна сграда отива в историята

Премахването на едни от най-опасните сгради в Пловдив -  в поделението на Гарнизонна фурна, започна преди няколко дни. Повечето от постройките са съборени вече от фирмата, като остава да бъде премахната основната сграда, както и коминът, съобщава TrafficNews.

Фурната трябваше да бъде съборена още през 2017 година, но заради протест на няколко местни културтрегери, начело с Емил Миразчиев,  премахването й бе отложено.

Кметът на район „Западен” Димитър Колев обаче стартира акцията по премахването и разчистването на терена от 7 дка. Той бе дарен от военните на Община Пловдив с целта там да бъде изграден парк. В имота ще остане само сградата на архива, която е от южната страна, като тя е ремонтирана и в добро състояние.

Димитър Колев обясни, че в ПУП-а, който е в сила от 2020-а, имотът е предназначен за озеленяване, като това е отреждането и в новия Общ устройствен план.

„ Целият имот е за озеленяване и там не може да се строи нищо, освен елементи на парковата среда. След като той бъде почистен, ще започне залесяване, а сегашните дървесни видове ще бъдат запазени. Ще бъдат премахнати само опасните и изгнили дървета, както и самораслата растителност”, обясни кметът на район „Западен”. По негов разчет ще са необходими около 300 000 лева за направата на парка, като ще търси съдействие от Община Пловдив и Общинският съвет за сумата. Идеята е да се направят алеи, места за отдих и озеленяване.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина