Вдигат минималната заплата у нас от догодина

Автор: Plovdiv Now 1691
Вдигат минималната заплата у нас от догодина

Минималната работна заплата у нас се увеличава на 1077 лева от 1 януари 2025 г. Това съобщи на брифинг министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов. Досега минималната работна заплата бе 933 лева. 

Около 430 000 души работят на минималната работна заплата, каза още той.

Припомняме, че преди седмици държавата, работодателите и синдикатите не успяха да се разберат за минималната работна заплата. Тогава синдикатите подкрепиха проекта, но работодателските организации, не. 

Предложението за новия ръст на минималната заплата бе на министъра на труда и социалната политика. Ивайло Иванов припомни пред социалните партньори, че съгласно Кодекса на труда минималната работна заплата за следващата календарна година се определя в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за 12-месечен период, който включва последните две тримесечия на предходната и първите две тримесечия на текущата година.

Предложената стойност е със 144 лв. повече спрямо сегашното най-ниско възнаграждение, посочи министърът. 

До думите му така ще намалее рискът от бедност сред работещите с най-ниски доходи, запазване на жизненото им равнище и за намаляване на неравенствата в разпределението на доходите. "Нетният доход на наетите на минимална работна заплата ще нарасне и ще достигне 835,73 лв.", посочи още министър Иванов.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина