Възрастна жена от Пловдив страда в безпомощно състояние

Автор: Добринка Димова 50084
Възрастна жена от Пловдив страда в безпомощно състояние

67-годишна жена от Пловдив е изоставена от близките си в безпомощно състояние и без нито една стотинка навръх Великден. Такухи Сакаян е напълно неподвижна след прекаран инсулт, днес по спешност е приета в болница. За нея се грижат съседи, които обикалят от институция на институция и търсят помощ.

„Таки живее под наем в една стаичка близо до нас. Справяше се сама. Изключително мила жена. На 28 април я видях паднала на улицата, на метри от входната й врата. Събраха се и други хора, извикахме Бърза помощ, дойде и полиция. Опитахме се да я вдигнем и да я сложим да седне на стол, но тя се свличаше”, разказва пред TrafficNews съседката Веселина Вълкова.

След час идва линейка и я откарва в Спешното на УМБАЛ „Св. Георги”. Там й правят стандартните изследвания, установяват, че жената няма травми вследствие на падането. И се обаждат на Веселина да отиде да я вземе, тъй като Таки няма нужда от хоспитализация. Пострадалата обаче не може да ходи сама и съседката не успява да я качи в автомобила си. Затова се принуждава да плати на частна линейка, която да я откара в дома й. А двама мъже от квартала я внасят до леглото.

„Таки не може да отиде до тоалетната. Опита ли се да стане, пада. Единия ден я намерихме на пода. Нито може да си сготви, нито да се обслужва сама. Хранила съм я в устата”, обяснява Веселина. От паданията възрастната жена е с множество рани по краката и ръцете.

Тъй като пострадалата е вдовица, без деца, съседката решава да потърси помощ от съпругата на починалия й брат. Тя обаче й казала да се оправя както намери за добре. „Обясних й, че поне храна трябва някой да носи на Таки, празнични дни бяха. А тя отговори, че не я интересува, че и тя, и синовете й са заети”, разказва Веселина.

Междувременно Таки й споделя, че дала дебитната си карта, в която й превеждат пенсията, заедно с пинкода на единия си племенник. В сметката имало 11 000 лева – средства от продажбата на имот. След като племенникът й върнал картата обаче, тя била празна. Жената се притеснила и поискала извлечение от банката, от което се вижда, че от януари до края на март на няколко пъти са теглени суми от по 2000 лева.

„Днес Таки отново се почувства много зле. Викнахме Бърза помощ, не можеше да си вдигне ръката, за да й направят кардиограма. Явно е получила инсулт”, казва съседката. Линейката отново откарва пострадалата в УМБАЛ „Св. Георги”, където този път вероятно ще бъде хоспитализирана.

Веселина се свързва и със социалните, които поемат ангажимент да намерят място в някой Дом за възрастни хора. Но я предупреждават, че това може да отнеме време. Търси помощ и от Български червен кръст. Те веднага откликват ежедневно да носят храна на Таки.

„Какво обаче ще стане оттук-нататък, дали ще я приемат в болницата, не знам. Не мога да я оставя сама, но нямам възможност и да я взема вкъщи да я гледам. Надявам се институциите да си свършат работата”, казва съседката.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина