Важни съвети от полицията при пътуване през летните месеци

Автор: Plovdiv Now 1392
Важни съвети от полицията при пътуване през летните месеци

Полицията засилва контрола по пътищата през летния сезон, за да не се допускат тежки пътнотранспортни произшествия с ранени и загинали. От МВР правят следните препоръки:

- Водачите на МПС да се движат със съобразена скорост, в рамките на установените ограничения.

- Тръгването на път с личния автомобил трябва да бъде грижливо подготвено.

- Изберете подходящо време за пътуване на дълги разстояния, за да избегнете върховото натоварване на пътищата - по-добре е да пътувате през светлата част от денонощието.

- Прегледайте основно изправността на спирачната система, гумите, светлините, чистачките.

- Заредете с повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона; нека шофира най-опитният водач - натовареният трафик не е подходящ момент за усъвършенстване на уменията на неопитни водачи.

- Не се поддавайте на нетърпението и припряността - не предприемайте рискови изпреварвания. По-безопасно е да поддържате скоростта на колоната, движейки се на подходяща дистанция, която не притеснява колегата Ви в автомобила пред Вашия. При образуване на колона на автомагистрала в никакъв случай не заемайте аварийната лента, за да има достъп за линейки, автомобили на полицията и пътните органи. Ако попаднете в задръстване, запазете спокойствие и бъдете търпеливи. Прояви на нервност, агресивност, опити за рискови маневри, няма да ускорят придвижването Ви, а само ще усложнят ситуацията.

-  Не се изкушавайте от хубавото време и сухите пътища - спазвайте ограниченията на скоростта и ползвайте предпазни колани. Повече от половината жертви на тежки катастрофи са загинали поради неправилно подбрана скорост. Почти всички, загинали при движение с висока скорост, са били без обезопасителни колани. Поставяйте непременно предпазните колани преди пътуването и настоявайте всички Ваши спътници в автомобила да сторят това. Не превозвайте деца в автомобила без обезопасителни системи (седалки и столчета), чието ползване е задължително по Закона за движението по пътищата.

- При движение по тъмно намалявайте скоростта при превключване от дълги на къси светлини, за да имате възможност да спрете в зоната на видимостта пред Вас. Така ще се предпазите от блъскане на неправилно движещ се пешеходец с тъмни дрехи, когото ще забележите на броени метри пред автомобила.

- В населено място и близо до него бъдете предпазливи, тъй като се движат несигнализирани велосипеди, каруци и други превозни средства.

- В никакъв случай не сядайте зад волана, ако не са изминали поне 8 часа от времето на употреба на алкохол, както и непосредствено след обилно нахранване, което води до сънливост.

- При забелязване на пешеходец в нетрезво състояние на платното, в риск да бъде блъснат от автомобил, спрете и го изведете извън платното. Сигнализирайте на полицията на тел. 112 за вземане на допълнителни мерки. Веднага потърсете полицията за намеса и при опит на пиян или неправоспособен водач да седне зад волана.
Пътните полицаи апелират специално към водачите на мотопеди и мотоциклети - задължително да спазват ограниченията в скоростта и да ползват предпазни каски.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина