Ваучерите за почивка - само за работещите на първа линия

Автор: Plovdiv Now 5678
Ваучерите за почивка - само за работещите на първа линия

Премиерът Бойко Борисов се надява през следващите месеци бизнесът свързан със заведения и хотели да излезе в голямата си част на светло. Било е взето решение на коалиционния съвет ваучерите за почивка ще бъдат отпускани само за хората на първа линия в борбата с коронавируса – медици, полицаи и др.

„За ваучерите не беше прието в обема на нашето предложение. Обединихме се за това да помогнем на хората, които са били на първа линия и то при едно условие - тези ваучери първо ще бъдат за запълване на държавните бази и след това и останалите хотели“, коментира Валери Симеонов.

Обсаждат се и предложения да бъдат финансирани до 30% на седалка пътувания със самолет.

„Истината е, че със заповед на министъра работата на този бранш е забранена и сега на части се отваря. Не виждам скоро това да се промени затова и трябва да помогнем. Месец за месец ще следим приходите за ДДС и се надявам да излязат сметките и да изсветлее голяма част от бизнеса“, така премиерът коментира намаляването на 9 % на ДДС-то за заведенията за обществено хранене и развлекателният сектор.

„Ще видим дали с падането на данъка с 11%, ще паднат и цените с 11%.  Решението е политическо, финансовият министър е твърдо против.  Не са виновни ресторантьорите и хотелиерите за кризата и пандемията, може би има виновник но не знаем кой е”, каза Борисов. Относно предложението на БСП за намаляване на ДДС върху лекарствата и храните, премиерът каза, че двата сектора са достатъчно субсидирани от държавата и няма нужда от такава мярка.  Той обаче каза, че се обмисля от дълго време свалянето на ДДС-то върху книгите. След като се види как работи тази мярка, ще се направи това и за книгите.

„Най-хубаво е да останем без данъци, но тогава няма да излезе сметката – трябва да се плащат пенсии, заплати – откъде ще дойдат парите за всички тези дейности?”, каза Борисов. Той каза, че освен Горанов, срещу мярката е била и Менда Стоянова.

„Според Горанов е груба грешка, но това решение е на партиите. Те ходят на избори, не финансовия министър. Имам му пълно доверие, но аз съм началник – не той на мен. Тези, които не са съгласни могат да си подадат оставката. Важното е, че всеки може да си изкаже мнението”, каза още Борисов.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина