Върховният съд отмени наредбата за скобите на паркингите в Пловдив

Автор: Благовест Андонов 5233
Върховният съд отмени наредбата за скобите на паркингите в Пловдив

Върховният административен съд отмени част от наредбата на Община Пловдив, която регламентира даването на места за местодомуване на МПС – т.нар. скоби. Жалбата бе на бившия кмет на Славчо Атанасов, който обяви във Фейсбук, че „една несправедливост е била поправена”.

„Тази наредба на общината беше несправедлива, неправилна, правно неиздържана, дискриминационна и най-вече създаде огромно напрежение между пловдивчани и доведе до междусъседски конфликти”, написа Атанасов.

Истината обаче е някъде по средата, тъй като в голямата си част ВАС е отхвърлил претенциите на Славчо Атанасов и адвокатите му.  В това число „че е неправилна и дискриминационна”.  Единствената отменена част не е самото даване на местата и поставянето на скобите, а процедурата, по която се отдават. ВАС смята, че решението за отдаването на местата не е противозаконно, но процедурата за отдаването им не е правилна, пише trafficnews.bg  

Според последните промени в наредбата за местата в определените урегулирани поземлени имоти всеки, който има собственост в тях, може да кандидатства за паркомясто. Той пуска съответните документи и на базата на тях се прави класиране, а ако желаещите са повече -  се провежда жребий.

ВАС обаче е определил, че това е незаконосъобразно, тъй като според Закона за общинската собственост - предоставянето под наем и разпореждането с имоти и вещи - общинска собственост, се извършват чрез публичен търг или публично оповестен конкурс.

„Така посочената разпоредба, обаче, обосновава единствено събирането на такса от общината, за ползване на посочените терени, но не замества процедурата за предоставяне на общински имот за ползване по Закона за общинска собственост(б.а. насрочването на търг),  пишат в мотивите от ВАС.

Това означава, че тази част от Наредбата трябва да бъде променена.  Така вместо жребий и класиране по точкова система за определените места, ще се провеждат търгове и конкурси. С други думи – хипотезата, която се искаше да се избяга от градските власти – да се стига до огромни цени на едно паркомясто, ще трябва да се направи.

Това ще създаде още по-голям хаос и междусъседски войни, тъй като ще трябва да се наддават, ако има повече от един желаещ.

Има хипотеза, при която тази наредба бъде преработена изцяло или премахната. Кметът Здравко Димитров неведнъж е казвал, че не е голям привърженик на този тип на отдаване на места, тъй като през деня те стоят със скобите и не могат да се полазват от другите. Той бе възложил и на районните кметове да предлагат варианти за промяна на наредбата.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина