Предлагаме ви рецепта за варено жито с мед, орехи и стафиди за трапезата на Бъдни вечер.
Продукти:
200 г грухана пшеница
100 г мед
50 г орехи
50 г стафиди
4 с.л. лимонова кора
100 г пудра захар
Приготвяне:
Житото (200 г) се залива с вода, която трябва да е десет сантиметра над него.
Вари се на умерен огън, докато се свари.
Тенджерата се захлупва плътно и се покрива с прегънат чаршаф или покривка за 4-6 часа.
Към житото се добавят медът (100 г), смлените орехи (50 г), настъргана лимонова кора (4 с.л.) и предварително накиснатите във вряла вода и отцедени стафиди (50 г).
Житото за Бъдни вечер се сервира в купички и се поръсва обилно с пудра захар (100 г).