Вандали в Сопот поругаха паметника на Кирил Нектариев - духовник и голям дарител

Автор: Plovdiv Now 7980
Вандали в Сопот поругаха паметника на Кирил Нектариев - духовник и голям дарител

В СОПОТ ВЪРЛУВАТ ВАНДАЛИ!, написа и сподели снимки възмутен човек във фейсбук групата ЗА СОПОТ БЕЗ ЦЕНЗУРА. Недобросъвестни хора са увредили постамента на паметника на Кирил Нектариев в града. 

Кирил Нектариев е роден в Сопот през 1798 година. Първороден син в семейството на хаджи Недко Цвятков, човек доста образован и заможен търговец на коприна и копринени изделия. Благодарение на търговията си, хаджи Недко има възможността да се срещне с високата европейска култура, и да пренесе някои от нейните достижения в семейството си и в Сопот. На старини приема монашество в Сопотския мъжки манастир „Свети Спас“ („Възнесение Господне“) под името Нектарий. 

Кирил Нектариев още на младини поема по пътя на баща си приемайки монашество и достигнал до високи църковни постове. Използва ги не за собствено благоденствие, а за благото на образованието, и най-вече за девическото. Дарява 450 златни лири като капитал в полза на Сопотското девическо училище. Прави дарения и на девическите училища в Карлово, Калофер и Пловдив. В завещанието си от 4 март 1868 г. Кирил Нектариев дарява на двете сопотски училища, мъжкото и девическото, 16000 гроша, на манастира „Свети Спас“ 10000 гроша, и още 10000 гроша за поправка на манастирската черква, на Сопотския девическия манастир „Въведение Богородично“ 2000 гроша. Недвижимите си имоти - ниви, гори и воденица, дарява на училищата в Сопот, Карлово и Калофер, а на Пловдивското девическо училище „Свето Благовещение“ сумата от 15000 турски лири. 

Отец Кирил Нектариев умира през 1870 г. в гр. Пловдив, където е и погребан.

"А вчера, посред бял ден - между 12 и 17 часа, потомците на тези българи, за които е милеел този свят човек и благодетел, са поругали паметника му в Сопот!", написа още възмутеният гражданин.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина