Вълнуващи концерти на Небет тепе и 7 сватби по време на празниците на Стария град

Автор: Мария Луцова 5599
Вълнуващи концерти на Небет тепе и 7 сватби по време на празниците на Стария град

Вълнуващи концерти на Небет тепе, грандиозно честване на 100-годишнината от рождението на писателя Николай Хайтов и вълнуващи 7 сватби на Хисар Капия и в пространството до къщата на д-р Стоян Чомаков на ул. „Съборна” – това са само част от множеството събития в Празниците на Стария град от 16 до 22 септември.

Честванията ще минат под мотото „От огъня – огън”, а откриването е подобаващо. След мащабно турне из Европа група Б.Т.Р.  ще пее и свири безплатно за пловдивчани и гостите на града на 16 септември от 20.30 ч. на Античния театър. Час по-рано около горния вход на древната сцена ще бъде открита и фотоизложбата „Пловдив в битието на Европа”.

Другият важен акцент в програмата е честването на 100-годишнината от рождението на големия писател Николай Хайтов. След страхотната изложба с творчеството на великия родопски разказвач и карикатуриста Борис Димовски през пролетта, празникът продължава на 17 септември.  Тогава актьорът Васил Банов ще изиграе моноспектакъла „Дърво без корен” по едноименния разказ на Хайтов. Пловдивската премиера е от 18.30 часа в Балабановата къща, а след това ще бъдат връчени наградите от ученическия конкурс на тема „Планината може и да не повдигнеш, но си струва да опиташ”. Крилатата фраза на Хайтов вдъхнови множество млади таланти, а за финала бяха селектирани 16 есета. Кои са най-добрите – ще стане ясно на 17-и.

Три дни по-късно – на 20 септември, в Данчовата къща, ще бъдат открити две изложби, посветени на големия български писател. Елена Хайтова ще представи книгата, посветена на баща си. Ще има и кръгла маса за твореца.

Изключително атрактивна за посетителите ще бъде и изложбата с ютии от най-голямата колекция на Балканите.  Експозицията „По гънките на времето” ще бъде открита на 19 септември в къща „Хиндлиян” в 18.30 ч. Витрини с част от експонатите от изложбата ще бъдат разпръснати в различни къщи в Стария град, а преди самото откриване ще има специален тур за всички желаещи, които искат да се впуснат в приключението „по гънките на времето”.

За втора поредна година екипът на Общински институт „Старинен Пловдив” ще зарадва и почитателите на хубавата музика със страхотни концерти на Небет тепе на 20 и 22 септември. Там ще свирят Smallman, Kottarashky и RomaNeno Project. 

Културно-историческият резерват ще се превърне в зона на вкусната храна и на фермерските продукти с фестивала „Вкусът на Пловдив”,ще се радваме и на участниците в традиционния Панаир на занаятите на Регионалната занаятчийска камара. И двете събития са от 20 до 22 септември.  Децата и техните родители ще могат да изпробват сръчността и уменията си в различни работилници, а в Лапидариума – да се насладят на майсторите участници в пленера „Царевична шума”. 

Работилници за децата организира и Националният институт за недвижимо културно наследство. В рамките на Празниците екипът експерти са подбрали във фотоизложба промяната през годините на къщите от Стария град, а малките ще могат да оцветят и сглобят арт инсталация с обекти от архитектурно-историческия резерват. 

Посетителите ще се забавляват в музея на открито на комитет „Родолюбие”, а на 22 – септември от 14 часа от църквата „Св.св. Константин и Елена”  ще тръгнат „По стъпките на цар Фердинанд – обявяване на Независимостта” със станалата традиционна възстановка.

В Стария град ще има и множество прожекции, концерти, премиери на книги, градски куест. 

Незабравима атракция за посетителите ще бъде и акцията „Море от любов”. Седем влюбени двойки ще сключат брак в откритите пространства на Хисар Капия и до къщата на д-р Стоян Чомаков на ул. „Съборна”. 

„Старият град на Пловдив е пленил всеки,  преминал по калдъръмите му.  Неслучайно мотото ни тази година е „От огъня – огън”, защото това красиво място е запалило искрицата, затоплило е душата на хората, които идват тук. Неизброим е броят на хората, погълнати от чара на Стария град”, казва Донка Налбантова, ръководител на отдел „Културна политика и информационно обслужване” в ОИ „Старинен Пловдив”. От екипа допълват, че тепърва ще публикуват още и любопитни детайли от програмата на страницата си във Фейсбук, както и на страницата на събитието там.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина