В Пловдив загубите във ВиК сектора като на национално ниво – малко над 60 процента, в Столипиново също

Автор: Plovdiv Now 4981
В Пловдив загубите във ВиК сектора като на национално ниво – малко над 60 процента, в Столипиново също

През последните осем години във ВиК-сектора са инвестирани 3 млрд. лв. През 2010 г. загубите са 60.5%. Към 2018-та загубите отново са 60 на сто, коментира за Дарик радио народният представител от БСП и бивш управител на ВиК-Пловдив Манол Генов. Този сектор е доведеното дете на държавата и нейното отношение на мащеха го докара до колапса, в който се намира в момента, допълни той.

По думите му на т.нар. „водно бедни“ хора трябва да се помогне, като цената за тях трябва да е символична или преференциална, защото изконно право е всеки човек на планетата да има достъп до чиста питейна вода. Манол Генов одобрява идеята за създаването на новия ВиК-холдинг, но смята, че все пак има проблеми, които вероятно ще останат неразрешени. Според него няма златно правило дали ВиК-дружествата трябва да са общински, държавни или със смесена собственост, защото всичко зависи от самата община, населението й, природните ресурси и др.

В Пловдив ситуацията е като на национално ниво – загубите са малко над 60 процента. В Столипиново, където проблемите изглеждат най-фрапиращи, загубите са колкото в останалата част на града – отново малко над 60 на сто. Основна причина е старата и на места компрометирана водопреносна мрежа.

Община и държава се заеха да разрешат проблема с наводнените блокове в Столипиново, които като цяло са 22, но първо ще се работи в тези, които са на улиците „Сокол“ и „Батак“. За целта се сформира експертна група, която да започне да действа по отводняването на кооперациите. Районните кмет Иван Стоянов заяви, че групата е оформена, само липсва ВиК-специалист. Той очаква обходите да започнат в началото на следващата седмица, като цената за изчистването на един вход ще е средно около 12 хил. лв.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина