В културен център Тракарт днес четат “Тракийски приказки“

Автор: Plovdiv Now 7887
В културен център Тракарт днес четат “Тракийски приказки“

 За седма година, културен център Тракарт организира Международен фестивал „Дни на тракийската култура“ . Фестивалът започна на 20 юни и продължава до 26 юни 2019 г.

Фестивалната програма обхваща две направления – Музика и Слово – представени от Втората международна научна конференция “Древна Тракия-сакрално и профанно ” и концерти,  изложби,  излъчване на филми, четения.

От 21 до 23 юни 2019 г. в Културен център „Тракарт“ се провежда Втора Международна научна конференция на тема „Древна Тракия-сакрално и профанно", в която ще участват изтъкнати учени траколози и културолози - проф. Иван Маразов, проф. д.изк. Ваня Лозанова, гости от Турция, Холандия, Белгия и др. Пловдив, като географски център на Тракия, е бил и е център на тракийската култура и има историческата мисия да съхранява, изследва и представя материалното и нематериално наследство на траките. Най-старият жив европейски град, по естествен път на взаимно опознаване, обединява и представя Балканската диаспора и подчертава общите ни културни корени, традиции и ритуали.

Международният фестивал  „Дни на тракийската култура“ 2019 е част от Календара на културните събития на Община Пловдив.

Входът за всички събития е свободен. Вижте подробната програма за днес!     

23 юни /неделя/ 09,00 часа 
Културен център „Тракарт“
Втора Международна конференция „Древна Тракия – сакрално и профанно“ 
Сесии
9.00-10.00 Конрад  Елст, Белгия - „Арийската държава – дебати“
10.00-10.30 Боб Барт, Холандия -  “Босненски пирамиди: създадени от човека или природен феномен? Нов подход към археологията” 
10.30-11.00 проф. Добрин Денев „Праисторическо религиозно послание: методологията за дешифриране на пиктограмите на диска на Фест“
11.00-11.15 Кафе пауза
11.15 – 12.00 Лиляна  Райчева – „Какво е осмогоничен мироглед? Как се ражда поезия, драма, театър, митове, ритуали, символи и култура?“
12.00 – 12.45 Константин Каменов “Миналото се описва от политиката и капитала, чрез унищожаването и фалшифицирането му.”
12.45 – 14.00 Обяд
14.00-15.00  
Фарит Латипов - „Волжските българи и маджари –народи близки по език и култура с иберийските племена от Древна Испания“
Ростам Набиев  „За разпространението на топонима търнов“

15.00 – 15.10  - Закриване на Втората международна конференция „Древна Тракия – сакрално и профанно“
 
23 Юни 2019 / неделя/  11.00 часа
Изследователски център „Тракарт“
Тракийски приказки – подходящо за деца над 5 г

В рамките на Фестивал "Дни на тракийската култура" 2019 ще бъде представена поредицата "Тракийски приказки" на Мариела Ангелова и Мирослав Петров, илюстрирана от Венцислав Великов и Веселин Чакъров. (издава фондация „Въздигане“)
Книжките от серията „Тракийски приказки” са бързи четива, написани в стил, който е едновременно съвременен и четивен, но и носи в себе си качествата на легенда от античността. Повечето от нас вероятно познават много по-добре древногръцката митология, отколкото епоса на траките, който крие омайни приказки и богато културно наследство. Ето защо, при все, че историите, разказани в тези книжки се коренят в дълбока древност, за повечето днешни читатели те ще прозвучат като нещо ново и интригуващо.
Ще бъде представена и илюстрираната енциклопедия "Светът на траките" на Мирослав Петров, художник: Веселин Чакъров.

Подходящо за деца над 5 години
Вход свободен

Приказките ще чете: Дафина Ганева

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина