В капана на сушата: Близо 12 000 души в Пловдивско нямаха вода това лято

Автор: TrafficNews 2603
В капана на сушата: Близо 12 000 души в Пловдивско нямаха вода това лято

Близо 12 000 души в област Пловдив живеят в условия на безводие. През юли и август комбинираният ефект на засушаването, климатичните промени и проблемите в сектор обществено водоснабдяване се стовари върху редица населени места. А по официални данни в един град и 13 селата в Пловдивско се е наложило въвеждането на воден режим през летния сезон в опит да се пребори недостигът на воден ресурс. 

Те са разпределени в четири общини – Асеновград, Първомай, „Родопи“ и Хисаря.

Родопската яка в капана на собствената си апетитност: Фантазия ли са прогнозите за безводие в региона?Местната власт и водното дружество полагат усилия, а резултат от тях ще се види след години

ВиК-Пловдив: Родопската яка може да остане без вода, ако хората не се променят и държавата не се намесиЗапочнали са проверки, при които се цели пресичане на нерегламентираното водочерпене и кражбата на вода

 

Това сочат данни, публикувани официално от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Те проследяват броя на населените места с нарушено водоподаване от ВиК по справка на отделните оператори за последната седмица на август.

В Пловдивско 6 930 души, живеещи в села и вилни зони, се намират в условия на режим на водата. 5 018 жители на град Перущица това лято са поставени в подобна ситуация.

Общо за страната са регистрирани общо 14 града и 389 села, които страдат от безводие. Броя на населението в страната, което живее в тези условия надхвърля 314 хиляди.

ВиК – Пловдив е един от 24-те водни оператора, които това лято затруднения да доставят вода за питейно-битовите нужди на населението. При някои проблемът се откроява сериозно, а засегнати са десетки хиляди българи. Най-голям брой население страда в региона на ВиК-Плевен, където около 84 700 души са на воден режим. Следва Областта на ВиК-Ловеч с 61 700. Над 46 500 души от населението на регионите Сливен и Търговище също се намират във в хватката на засушаването.

Ямбол е единственият регион, в който засегнати от безводието са сравнително малък брой хора – 40.

Четири са ВиК операторите с държавно участие към „Български ВиК холдинг“ и МРРБ, които са предоставили данни за населени места без нарушено водоснабдяване – Видин, Русе, Силистра и Исперих.

На този фон по официални данни на Националния статистически институт, включени в изследване на околната среда, загубите на воден ресурс, който търпи общественото водоснабдяване на България, са неразумно големи.

Само през 2022 година близо 853 милиона кубични метра вода са изтекли при транспортиране, нерегламентирано водоподаване, неточности при измерванията и други. Реалните загуби от изтичане при аварии през съответната година се оценяват на 49% от подадената вода. Въпреки загубите, за цитирания период сектор обществено водоснабдяване, който осигурява питейна вода на 99.5% от населението на страната, е успяло да достави над 857 млн. кубични метра.

Повече по темата вижте тук:

България губи половината от питейната си вода, но сме далеч от "воден стрес"През 2022г. близо 853 милиона кубични метра вода са изтекли при транспорт, незаконни прихващания и неточности при измерванията

 

Подобни новини

...

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина